Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області визначили заходи, що забезпечать безпеку працівників хімічної лабораторії Південо-бузького басейнового управління водних ресурсів

24 вересня 2018

Працівники хімічної лабораторії Південо-бузького   басейнового   управління   водних   ресурсів регулярно здійснюють контроль за  якісним станом поверхневих вод річки. Під час проведення лабораторних досліджень виділяються небезпечні летючі  хімічні сполуки, які негативно впливають на стан здоров’я працівників. Для недопущення виникнення професійних захворювань у приміщені, де проводяться лабораторні дослідження,  встановлюються вентиляції системи.  Проте, щоб досягнути зазначеної мети, системи вентиляції повинні експлуатуватися належним чином, зокрема  відповідно до інструкції заводу виробника та вимог нормативно-правових актів у сфері охорони праці. Саме на цьому наголосив начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Джігімон під час зустрічі з керівництвом та працівниками Південо-бузького   басейнового   управління   водних   ресурсів.

Фахівець управління Держпраці у Миколаївській області зазначив, що з метою збереження здоров’я працівників необхідно обов’язково проводити періодичні   випробування   систем    вентиляції. Дані щодо періодичних випробувань, а також проведення капітального та поточного ремонтів, технічного обслуговування системи вентиляції повинні мати відповідні записи у паспорті устаткування та у відповідних журналах. Саме дисципліна  ведення службової документації забезпечує необхідний контроль за технічною стороною експлуатації будь-якого об’єкта.

Ознайомившись з об’єктами хімічної лабораторії Південо-бузького   басейнового   управління   водних   ресурсів, Сергій Джігімон зауважив на необхідності проведення ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки, складання та затвердження плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій.

«Об’єкт, на якому можуть використовуватися, переробляються, зберігаються небезпечні речовини, біологічні препарати за певних обставин може створити реальну загрозу виникнення аварії. Тому, головне завдання керівника – створити належні, безпечні і здорові умов праці для своїх працівників», – сказав Сергій Джігімон.

Серед іншого наголошувалося на обов’язковості проведення навчання та перевірки знань з охорони праці, періодичних медичних оглядів працівників.