у Миколаєві відбувся семінар для працівників житлово-комунального господарства

25 січня 2019

«Не соромся вчитися в зрілому віці: краще навчитися пізно, ніж ніколи» Езоп

Відчути себе студентами та активно взяти участь в обговоренні питань щодо дотримання вимог чинного законодавства про працю. Саме з такого запрошення розпочала розмову Ганна Марченко, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області, з головами профспілкових комітетів та спеціалістами житлово-господарського господарства під час семінару.

Учасникам семінару було доведено інформацію про повноваження інспекторів праці, підстави та порядок проведення інспекційного відвідування, тривалість здійснення заходу контролю.

Спираючись на досвід проведення інспекційних відвідувань роботодавців, Вікторія Козльонок, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області, акцентувала  увагу присутніх на найбільш поширені порушення чинного законодавства про працю. Так, учасникам семінару було зазначено, що заробітна плата має виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або іншим нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць. У той час, як заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Посадовці не обійшли стороною й питання щодо строків розрахунку при звільненні, а також виплатити працівникові його середнього заробітку за час затримки виплати коштів передбачених при звільненні по день фактичного розрахунку. Крім того, увага присутніх була зосереджена на порядках проведення індексації та обчисленні  середньої  заробітної  плати у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, зокрема застосування коефіцієнта коригування.

Акцентуючи увагу на відповідальність, яка передбачена за порушення законодавства про працю, посадові особи Управління розповіли про переваги проведення внутрішнього аудиту, тобто самостійного виявлення помилок та їх виправлення. Зокрема, процедура самоаналізу дозволяє по іншому ідентифікувати порушення, що у свою чергу знижує розмір застосування штрафних санкцій.

Серед іншого на обговорення присутнім підіймались питання стосовно формування штатного розпису, укладання та внесення змін у колективні договори.