Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області у прямому ефірі радіо «FM Миколаїв» визначили про негативні аспекти нелегальної зайнятості та навели аргументи щодо офіційного працевлаштування

17 листопада 2017

17 листопада 2017 року заступник начальника  відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова під час спілкування  з радіоведучим Андрієм Тюренковим у прямому ефірі радіо «FM Миколаїв» (92 FM) надала відповіді на   питання, з якими доводиться стикатися кожному:

  • які умови зазначені у оголошенні про роботу є не законні?
  • за яких умов відповідно до чинного законодавства робітник має право бути допущеним до роботи?
  • чи існує якийсь перелік документів, які має право вимагати роботодавець у майбутнього працівника для його працевлаштування?
  • якими мають бути дії роботодавця після прийняття рішення, що людина яка прийшла до нього працевлаштовуватись, йому підходить?
  • як бути з фізичними особами-підприємцями, деякі з них не бажають вносити записи про прийняття на роботу до трудової книжки працівника?
  • чи законні дії роботодавця, що приймає особу на безкоштовне стажування, з метою визначення чи підходить йому людина, чи ні.
  • чи є вимога роботодавця щодо укладання працівниками договорів про надання послуг (робіт) замість трудового договору правомірною? У чому проявляється підміна трудового договору договором підряду?

Наприкінці зустрічі ведучий радіопередачі «На всі сто» поцікавився: куди громадянам можна звернутися для поновлення, захисту своїх трудових прав?

На це питання радіо слухачі отримали від Олена Чернової відповідь: «У разі порушення трудових прав або необхідності отримати консультацію щодо регулювання взаємовідносин робітника та роботодавця, громадяни можуть безпосередньо звертатися до управління Держпраці у Миколаївській області. Звернення можуть мати усну чи письмову форму».