Фахівцями Держпраці проведено тематичний тренінг на одному з підприємств Миколаївщини

27 вересня 2023

Найуспішнішими і конкурентоздатними підприємствами вважаються ті, де використовуються найвищі стандарти безпеки та здоров’я на роботі і здоровою, захищеною та вмотивованою робочою силою. Запобігання нещасним випадкам на роботі і професійним захворюванням є економічно ефективним і також невідмінним питанням є створення безпечних умов праці та проведення організаційно-технічної роботи із запобігання нещасним випадкам.

Для реального покращення стану безпеки та здоров’я на роботі потрібна співпраця між роботодавцем, працівниками та їхніми відповідними представниками, що забезпечить позитивну й безперервну еволюцію. Отож безпека та здоров’я на роботі (БЗР) – справа кожного.

Головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Миколаївській області Лодатко Юрій Олексійович провів тренінг з працівниками підприємства ТОВ «СОЛАР-ТРАК» згідно запропонованого змісту:
– Огляд і обґрунтування безпеки та здоров’я на роботі;
– Оцінювання професійних ризиків;
– Системи управління безпекою та здоров’ям на роботі.

В Україні коефіцієнт тяжкості смертельних нещасних випадків на роботі значно вищий порівняно з середніми показниками в ЄС. Приватизація великих та створення малих і середніх підприємств, застаріла та невідповідна законодавча база з БЗР, а також високий рівень неформальної зайнятості та незадекларованої праці створили значні перешкоди для запобігання нещасним випадкам на роботі та професійним захворюванням, їх належної реєстрації.

Нещасні випадки на роботі та професійні захворювання мають згубні наслідки для жертв нещасних випадків та для їх сімей особливо у людському плані (смерть, травми, інвалідність, зниження якості життя, біль, смуток, страждання, занижена самооцінка) та у фінансовому плані (напр., упущена вигода та втрата працездатності), а також високі прямі та опосередковані втрати роботодавців та держави, розмір яких може сягати 4% від валового національного продукту.

Під час тренінгу всі поставлені завдання вирішувалися як командними методами так і одноосібно. Особливого значення приділено питанням відповідальності керівників робіт, згідно посадових обов’язків. За підсумками тренінгу перевірено знання дій працівників під час проведення робіт щодо запобігання аваріям та ліквідації їхніх наслідків.