Фермерське господарство намагалося ухилитися від штрафних санкцій за використання праці неоформлених працівників, да не вийшло

20 травня 2019

Миколаївський окружний адміністративний суд відмовив ФГ «…» у скасуванні постанови про накладання штрафу уповноваженою особою  управління Держпраці у Миколаївській області у розмірі більше 558 тис.грн.

За результатами проведення інспекційного відвідування в жовтні 2018 року  інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області зафіксовано,  що у ФГ «…» працюють 5 осіб без укладання трудових договорів. Працівники, які збирали врожай  на полі, не стали приховувати зазначений факт та надали відповідні письмові пояснення.

Під час судового процесу роботодавець наводив різні доводи, щоб схилити  Феміду на свій бік. За заявою позивача, у судовому процесі взяли участь 3 свідків.

Суд надав правову оцінку доводам позивача та критично поставився до показань свідків.

Розглянувши матеріали справи, суд прийшов до висновку про те, що під час заходу контролю інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області  було вірно встановило порушення законодавства про працю, розмір штрафних санкцій роботодавцю-порушнику визначено відповідно до абзацу 1 частини 2 статі 265 Кодексу законів про працю України та Закону України «Про Державний бюджет за 2018 рік».

Інформаційна довідка: Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду. Площі ферм можуть різнитися від декількох гектарів до п’яти-десяти тисяч гектарів, що є фактично повноцінним підприємством середнього розміру. У своїй діяльності фермерські господарства  можуть застосовувати працю  членів сім’ї фермера та  найманих працівників.