Фірму, що виконує роботи з укладання тротуарної плитки у м.Миколаєві, очікує рішення уповноваженої особи Управління Держпраці стосовно накладання фінансових санкцій за використання праці 12 незадекларованих працівників

06 вересня 2021

Миколаївська фірма, що виконує роботи в рамках кампанії з благоустрою м.Миколаєва, зокрема вкладання тротуарної плитки, очікує на розгляд справи  щодо накладання фінансових санкцій за порушення порядку належного оформлення трудових відносин з 12  працівниками.

Зазначимо, що у серпні 2021 року діяльність Миколаївської фірми було перевірено на предмет дотримання вимог законодавства про працю в частині укладання трудових договорів з працівниками. Під час заходу контролю інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області встановлено, що роботи з укладання плитки виконували працівники, з якими були укладені трудові угоди. Водночас  на тлі наявності вакансій фірма додатково на виконання тих самих робіт залучила 12 осіб на підставі цивільно-правових угод.

Такі дії свідчать, про порушення вимог законодавства про працю, забезпечення  трудових прав одних осіб та ігноруванні – інших.

За результатами перевірки вжиті заходи, спрямовані на забезпечення належного оформлення трудових відносин з працівниками, притягнення роботодавця до відповідальності. Матеріали справи скеровані до уповноваженої особи Управління Держпраці у Миколаївській області з метою прийняття рішення щодо застосування   фінансових санкцій.

Нагадаємо, що відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі  фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),  у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення,  а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.