Гостре питання – погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

27 лютого 2020

На засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат обговорено заходи щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємствами області та заплановано заходи на  виконання доручення Прем’єр-міністра України від 18 лютого 2020 року № 6820/0/1-20.

Участь у роботі комісії взяли представники Управління Держпраці у Миколаївській області, ГУ Державної податкової служби в Миколаївській області, Управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, Департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації, керівники підприємств-боржників, головував заступник голови облдержадміністрації Олександр Трайтлі.

Під час засідання керівники підприємств, які були присутні на засіданні (КП «Первомайськводоканал», ОКП «Миколаївобленерго»),  визначили заходи, які вживаються з метою стабілізації ситуації щодо своєчасної виплати заробітної плати. Вони повідомили про  роботу стосовно актуалізації тарифу на комунальні послуги та забезпечення погашення кредиторської заборгованості споживачами.

Яна Скуратовська, перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області, повідомила, що за результатами інспекційних відвідувань у 2019 році підприємств, що мають заборгованість по заробітній платі, посадовими особами Держпраці винесено обов’язкові до виконання приписи, на керівників складено протоколи про адміністративне правопорушення, проведено консультування щодо ефективних способів додержання законодавства про працю.

Учасники засідання відзначили, що ситуація навколо подолання заборгованості із виплати заробітної плати змінюється у позитивному напрямку, проте на деяких підприємствах динаміка незначна. В області є підприємства проблемні питання яких потребують розширених зустрічей щодо пошуку шляхів та розроблення плану виходу цих підприємств із скрутного фінансового  становища.

Робота щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах Миколаївщини триватиме надалі.