Як правильно користуватися кондиціонером і не шкодити здоров’ю?

09 вересня 2019

Багато людей  з недовірою ставляться до кондиціонерів. Особливо критично ставляться до такого обладнання в будинках, де є діти. Часто, навіть в літню спеку, офісні працівники стикаються з простудними захворюваннями і всілякими запаленнями після переохолодження на робочому місці. Але, якщо підходити до використання кліматичної техніки з розумом, то з неї можна отримувати лише користь.

Комфортний мікроклімат в приміщеннях, де доводиться перебувати більшу частину часу, сприяє гарному  самопочуттю, стану, настрою. Складно посперечатися з тим, що в прохолодній кімнаті з оптимальним рівнем вологості перебувати набагато приємніше, ніж в задушливій або дуже холодній. У кондиціонованому приміщенні люди почуватимуться активніше, бадьоріше.

Особливо актуальним стає питання придбання і установки кондиціонера влітку.

При температурі нижче 22 С0 і більше 26 С0 -продуктивність праці починає знижуватися, позначається це на стані психіки, робочому ритмі. На здоров’ї негативно позначається забруднене повітря. Особливо це помітно в погано провітрюваних приміщеннях – тут накопичується не тільки пил, а  і віруси, грибки, бактерії. Вирішити дані проблеми допоможуть кондиціонери.

Сучасні установки дозволяють: працювати на охолоджування і обігрів,  регулювати рівень вологості в приміщенні, очищати повітря за допомогою фільтрів.

Існують певні правила експлуатації кондиціонера – незалежно від того, в якому приміщенні передбачається  його використання:

  • в сильну спеку не варто відразу в рази знижувати температуру в приміщенні. Це необхідно робити в кілька заходів, по 2-3 градуси через годину роботи обладнання. Не рекомендується робити температурну різницю в приміщенні і на вулиці більш, ніж на 7-10 градусів у зв’язку із великою ймовірністю виникнення простудних захворювань.
  • для постійного забезпечення свіжого повітря в кімнаті або офісних приміщеннях  не забувайте про провітрювання;
  • для профілактики виникнення алергічних та запальних захворювань органів дихання  дуже важливе своєчасне сервісне обслуговування, заміна і чищення фільтрів (перед початком літнього сезону). Фільтри мають властивість  забруднюватися і накопичувати хвороботворні бактерії, які потім будуть поширюватися по всьому приміщенню;
  • заходячи з вулиці, не варто відразу включати кондиціонер. Дайте можливість організму звикнути до температури повітря в приміщенні , тому як вона вже нижче, ніж на вулиці;
  • виставляйте потік повітря на кондиціонері так, щоб на людину не був спрямований струмінь холодного повітря;
  • якщо кондиціонер працює на обігрів, повітря в приміщенні може стати сухим.

Слідкуйте за вологістю в приміщенні. Показник не повинен опускатися нижче 40%. В іншому випадку використовуйте зволожувачі. Але не виключено і застосування моделей кондиціонерів зі спеціальною функцією зволоження.

При  дотриманні  вищезазначених рекомендацій кондиціонери не нанесуть шкоди Вашому здоров’ю!