Як справлятись із невизначеною втратою?

18 вересня 2024

Переживати втрату важко зокрема й тому, що людині властиво створювати постійні зв’язки. Втрата близького або ж неможливість проводити з ним час у звичний спосіб змінює устрій життя. Тому важливо зосередитися на формуванні нових зв’язків та сенсів.


З невизначеною втратою зв’язок також може продовжуватись, але у зміненому вигляді.
Для цього людям, які перебувають у стані невизначеної втрати, потрібно практикувати дихотомічне мислення. Наприклад: «Він зник, але я все ще відчуваю його присутність», чи «Я мушу сподіватись, але жити тут і зараз», або ж «Я сумую за домом, але радію новим можливостям за кордоном». Такий спосіб мислення буде давати відповідь одразу на кілька суперечливих почуттів, які відчуває людина.


Щоб швидше вийти з цього стану, доведеться переосмислити деякі уявлення про своє життя:
1. Осмисліть свою втрату. Дайте собі відповіді на запитання: які подружні / сімейні ролі ви втратили? Які отримали? Як ви впоралися зі змінами? Які ще попереду? Якими були ваші сімейні ритуали до втрати? Як вони змінились? Чи визнає суспільство вашу втрату?


2. Усвідомте недостатність контролю. Вам потрібно екстерналізувати провину, тобто усвідомити, що це сталось у силу незалежних від вас обставин. Навіть із хорошими людьми може трапитись щось погане, але це не спосіб кармічного покарання. Із часом це дозволить усвідомити, що проблеми не завжди мають вирішення або ж ви просто ніяк не можете вплинути на нього.


3. Реконструюйте свою ідентичність. Люди з невизначеною втратою можуть перебувати в стані шокового оніміння. Допоміжним буде повернення до власних відчуттів: кордонів тіла, дихання, розуміння «де я зараз?», «хто є поряд?», «що відбувається з тими, хто поряд?», здатності ухвалювати рішення.
У такому випадку вимушено доведеться спробувати нові ролі та досвід. Зокрема, нові кордони в межах родини, нові правила та обов’язки. Це може бути виснажливим процесом, але зрештою дасть відчуття контролю над дійсністю.