Як запобігти тепловому стресу, розповіли працівникам педагогічного фахового коледжу на Одещині

06 серпня 2024

В комунальному закладі «Одеський педагогічний  фаховий коледж” фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели технічну консультацію на робочих місцях, під час якої  розглянули питання щодо безпечної експлуатації електроустановок напругою до 1000 В.

Посадовці наголосили на тому, що не допускається експлуатація електроустановок споживача у разі відсутності:

-власних електротехнічних, електротехнологічних працівників відповідної кваліфікації;

-договору про надання послуг щодо обслуговування електроустановок з електропередавальною або спеціалізованою організацією при неможливості самостійного здійснення організації експлуатації власних електроустановок споживачем.

Також нагадали присутнім, що у процесі трудової діяльності електротехнічні та електротехнологічні працівники проходять такі форми навчання з питань технічної експлуатації електроустановок:

-інструктажі;

-періодичне навчання в спеціалізованих навчальних закладах (далі – СНЗ);

-щорічне навчання на підприємстві;

-спеціальну підготовку;

-стажування;

-дублювання;

-протиаварійні тренування.

Також обговорили питання впливу літньої спеки на роботу працівників.

Під час зустрічі фахівці нагадали, що літня спека — це серйозні виклики для здоров’я працівників при відключенні електроенергії та непрацюючих  кондиціонерах і вентиляції. В такому стані може виникнути тепловий стрес, тепловий удар, теплове виснаження, запаморочення.  Небезпечний вплив тепла може виникнути в приміщенні або на вулиці, і це може статися в будь-який сезон, якщо умови сприятливі, а не тільки під час хвиль спеки.

Інспектори порадили: для запобігання тепловому стресу важливо регулярно відпочивати, пити достатню кількість води, носити легкий та дихаючий одяг. Також варто уникати фізичних навантажень у спектоні години дня та слідкувати за своїм самопочуттям і ознаками теплового стресу у себе та  співробітників.