Яна Скуратовська відзначила важливість інформації ГУ ПФУ у Миколаївській області в організації заходів державного контролю управлінням Держпраці у Миколаївській області

30 січня 2019

Одним з ключових питань, які розглядались на підсумковому засіданні колегії головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за результатами роботи за 2018 рік  було  легалізація зайнятості заробітної плати та зайнятості.

«Основним фактором, що впливає на наповнення бюджету Пенсійного фонду – є офіційна зайнятість населення, чисельність працюючих, за яких сплачується єдиний внесок…», – зазначила у своїй доповіді Олена Сичугова, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Присутнім було відзначено, що в рамках реалізації  спільного Плану заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення територіальні органи Пенсійного фонду, Держпраці та Державної фіскальної служби в Миколаївській області  здійснювалися спільні заходи направлені на боротьбу з використанням неофіційної праці. Крім того, матеріали Пенсійного фонду, що містять дані  аналізу  роботодавців по яким виявлено ризики використання неоформленої праці,  нарахування заробітної плати менше мінімальної та інших,  направляються до соціальних партнерів для вжиття ними заходів спрямованих на дотримання норм законодавства про працю.

Взявши слово, Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області, повідомила про те, що у 2018 році інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області загалом було проведено 721 інспекційне відвідування роботодавців під час яких виявлено 606 працівника відносно яких були допущені порушення вимог статті 24 КЗпП України. Такі порушення допущені 31 роботодавцями. Окреме місце в проведенні контрольних заходів Управління займає інформація Головного управління Пенсійного фонду у Миколаївські області, оскільки вона, відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю,  є одною з підстав для проведення інспекційних відвідувань. Так, лише на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року №649 з підстав інформації  Пенсійного фонду проведено 88 інспекційних відвідувань.  Вже у січні 2019 року  інспекторами праці Управління  проведено 40 інспекційних відвідувань, з них 25 – за інформацією Пенсійного фонду.

Водночас, присутнім було зазначено, що у досягненні спільної мети Держпраці та Пенсійного фонду, зокрема щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення на Миколаївщині, співпраця відбувається й під час проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів. Посадові особи територіальних органів у 2018 році неодноразово спільно виступали у прямому ефірі з роз’ясненнями про важливість дотримання вимог чинного законодавства про працю.