Додержання трудових прав громадян забезпечується тісною комунікацією управління Держпраці у Миколаївській області з соціальними партнерами

20 листопада 2017

17 листопада 2017 року відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області відзначило 19-ту річницю від дня свого створення .

З зазначеної нагоди у приміщенні Миколаївської обласної рада профспілок відбулось засідання круглого сталу на тему «Забезпечення прав найманих працівників: спільне завдання органів держаної влади, місцевого самоврядування, профспілок та громадських організацій».

Участь у засіданні взяли трудові арбітри, незалежні посередники Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, голови обласних галузевих профспілкових організацій, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій.

Урочиста зустріч пройшла у діловому форматі. Під час засідання учасники  визначили спільну направленість своєї роботи (сприяння поліпшенню трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів, сприяння своєчасному їх вирішенню) та заходи щодо поновлення трудових прав працівників.

Червоною смужкою крізь усі виступити учасників зустрічі пройшла головна проблематика, з якою доводиться стикатись соціальним партнерам у додержанні прав працівників, порушення вимог чинного законодавства в частині додержання законодавства про працю.

Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська у своєму виступі розповіла присутнім про роботу, яка проводиться інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області, з роботодавцями та громадянами щодо ефективних способів дотримання законодавства про працю, моніторингу стану його дотримання.

Яна Скуратовська зупинилась на найболючішій проблемі сьогодення – незадекларованій праці. Було зазначено, що з цього питання управлінням Держпраці у Миколаївській області реалізуються відповідні контрольні повноваження. За результатами проведеної роботи виявлено 46 осіб, з якими не належним чином оформлено трудові відносини.  Разом з цим, триває постійна робота по популяризації легалізації трудових правовідносин. Так, впродовж цього року інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області проведено близько 110  превентивних заходів з  питання належного оформленню трудових відносин.