Єланецький район: про легальне працевлаштування в сфері торгівлі

28 травня 2019

Сфера торгівлі є однією із ризикових сфер у Миколаївській області щодо використання праці неоформлених працівників. У зв’язку з цим особлива увага інспекторів праці управління Держпраці у Миколаївській області приділяється донесенню інформації підприємцям, зайнятим саме у зазначеній сфері, щодо порядку належного оформлення трудових відносин з працівниками.

Так, минулого тижня заходи  управління Держпраці у Миколаївській області  щодо протидії нелегальній зайнятості у сфері торгівлі відбулися в смт Єланець  Миколаївської області. Найбільшу частку у структурі  охоплених у заходах суб’єктів господарювання склали фізичні особи-підприємці.

Під час зустрічей з роботодавцями та їх працівниками посадові особи  управління Держпраці у Миколаївській області звертали увагу на те, що використання праці фізичних осіб з метою  здійснення основної господарської діяльності фізичних осіб-підприємців – торгівля в спеціалізованих магазинах – має відбуватися в межах чинного законодавства про працю.

Посадовці наголошували, що для роботодавця працівник, який  має передбачені законодавством трудові права та обов’язки, це запорука ефективної господарської діяльності, можливість рухатись вперед та мати добру репутацію у населеному пункті.

Усну інформацію посадовці підкріплювали ще і наочною. Під час заходу розповсюджувалися буклети «Задекларована праці – запорука спокійної роботи та заощадливих статків».

У травні 2019 року увагу роботодавців не лише Єланецького, а й Баштанського, Арбузинського районів, зайнятих у сфері торгівлі, ще раз загострили  на те, що  перед початком використання найманої праці  фізичних осіб необхідно з ними укласти трудовій договір та направити повідомлення до відповідного органу ДФС про прийняття працівника на роботу.