Інфокампанія «Виходь на світло!» триває: на одному з підприємств Одещини проведено консультацію на робочих місцях

27 вересня 2023

Нещодавно головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Світлана Малярчук провела інформаційне відвідування та технічні консультації на робочих місцях з працівниками КП «Сервісний центр». В рамках кампанії «Виходь на світло» посадовець зазначила переваги задекларованої праці, визначені трудові права і соціальні гарантії для найманих працівників.
Інспектор повідомила, що найбільш поширеними видами незадекларованої праці в Україні є:
– відсутність реєстрації підприємства або підприємницької діяльності відповідно до вимог національного законодавства;
– відсутність реєстрації працівників підприємства – в цьому випадку трудові відносини встановлюються на підставі усної угоди, без підписання жодних офіційних трудових договорів або контрактів;
– заробітна плата «в конверті» – найпоширеніший вид незадекларованої праці, який означає, що роботодавець платить всю частину або частину звичайної заробітної плати та/або додаткову заробітну плату готівкою, без декларування цієї суми відповідним органам.
При неофіційному працевлаштуванні робітники позбавляються соціальної захищеності у разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності і пологів.
Також не проводяться страхові виплати у разі настання нещасного випадку на виробництві, нелегальні працівники не отримують в повному об’ємі допомоги по безробіттю у разі скорочення, такі працівники, у разі конфлікту або травматизму, не матимуть підтвердження того, що вони дійсно працювали на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця.
Слід також звернути увагу, що розмір пенсійних виплат безпосередньо залежить від офіційно задекларованої заробітної плати.
Під час проведення технічних консультацій на робочих місцях були розглянуті питання безпечного виконання газонебезпечних робіт, вимоги до персоналу, забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту.