Інформація про заходи контролю підприємств-боржників із виплати заробітної плати за І півріччя 2020 року

07 липня 2020

За І півріччя 2020 року Управління Держпраці у Миколаївській області  здійснило заходи контролю за станом виплати заробітної плати на двох  підприємствах-боржниках Миколаївщини, а саме: ТОВ «Нікморсервіс – Ніколаєв»,  ДП «Миколаївський бронетанковий завод».

Обидва підприємства-боржники є економічно-активними. Це вказує на перспективи збереження робочих місць та відновлення трудових прав працівників.

За результатами інспекційного відвідування на ТОВ «Нікморсервіс – Ніколаєв» встановлено, що в порушення вимог ч. 1 ст. 115 КЗпП України заробітна плата   працівникам виплачується з порушенням строків, встановлених колективним договором.  Наприклад: остаточна виплата  сум нарахованої заробітної плати за листопад 2019 року здійснена у січні 2020 року, за грудень 2019 – наприкінці лютого 2020 року.

З метою усунення встановлених порушень інспектором праці Управління Держпраці Держпраці у Миколаївській області внесено припис.

 Розмір заборгованості перед працівниками  постійно змінюється. Погашення  боргу по заробітній платі знаходиться під постійним контролем Управління Держпраці у Миколаївській області.

Ситуація на ДП «Миколаївський бронетанковий завод» щодо виплати заробітної плати дещо краща. Під час  перевірки встановлено  порушення вимог ч. 1 ст. 115 КЗпП України, зокрема,  порушення строків виплати заробітної плати,  встановлених колективним договором.

Так, відповідно до наданих в ході інспекційного відвідування відомостей заробітна плата працівникам підприємства за лютий 2020 року виплачена з порушенням строків, встановлених Колективним договором, а саме, 10.04.2020. Порушення строків виплати спостерігається із виплатою  заробітної плати за березень, квітень 2020 року.

Між тим, варто відзначити, що в травні 2020 року  заробітна плата працівникам  підприємства виплачена в повному обсязі та своєчасно.

Станом на 22.06.2020 богів із виплати  заробітної плати підприємство не має.

Враховуючи порушення трудових прав працівників  ДП «Миколаївський бронетанковий завод» щодо своєчасності виплати заробітної плати та наявність інших порушень законодавства про працю, інспектором праці Управління  внесено припис та складено выдносно керівника підприємства протокол про адміністративну відповідальність.

Додатково: у липні 2020 року Управлінням Держпраці у Миколаївській області буде продовжено контроль за станом виплати заробітної плати. До переліку підприємств- боржників, на яких відбудуться інспекційні відвідування у липні 2020, увійшли:

філія «Вознесенський райавтодор» Дочірнього підприємства “Миколаївський облавтодор»;

 філія «Врадіївський райавтодор» Дочірнього підприємства “Миколаївський облавтодор»;

філія «Новобузький райавтодор» Дочірнього підприємства “Миколаївський облавтодор»;

ДП «Володимирське» ;

ДП «Хлібна база № 76».

Примітка: Заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.