Інспектор праці роз’яснила профактиву Миколаївської обласної ради професійних спілок порядок ведення трудових книжок

07 червня 2019

 06 червня 2019 року головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Молочко Наталія взяла участь у семінарі «Порядок ведення трудових книжок. Типові порушення трудового законодавства України щодо ведення трудових книжок», організованому  Миколаївською обласною радою професійних спілок.

Під час семінару головний державний інспектор розповіла присутнім про порушення трудового законодавства України з питань ведення трудових книжок факти, які найчастіше виявлялися під час заходів контролю за додержанням законодавства про працю України. Так, наприклад, із кожним записом, що заноситься до трудової  книжки на підставі  наказу  (розпорядження) про призначення на   роботу, переведення і звільнення власник або  уповноважений  ним орган зобов’язаний  ознайомити  працівника під розписку в особистій картці (типова відомча форма N П-2), в якій має повторюватися відповідний запис з трудової книжки (вкладиша), проте в ході здійснення контролю за додержанням законодавства про працю України найчастіше виявляється, що роботодавці не здійснюють таких дій.

Особливу увагу на семінарі було приділено питанню щодо необхідності оформлення трудових відносин виключно в письмовій формі та згідно з вимогами чинного законодавства. Головний державний інспектор зауважила, що роботодавці зобов’язані додержуватися вимог чинного трудового законодавства при використанні найманої праці, у разі недодержання таких вимог, останні несуть юридичну відповідальність.

Наприкінці семінару учасникам  були запропоновані Методичні рекомендації стосовно ведення трудових книжок та надані вичерпні відповіді щодо дотримання вимог законодавства про працю.