Інспектори праці пояснили молоді Казанківської громади, як реалізовувати трудовий потенціал за умов дотримання прав неповнолітніх у правовідносинах з роботодавцем

31 травня 2021

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей та в рамках Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік у закладах освіти Казанківської територіальної громади відбулися відкриті уроки щодо трудових прав неповнолітніх. Заходи ініційовані та проведені посадовими особами Управління Держпраці у Миколаївській області за сприяння керівників шкіл.

Інспектори праці провели зустрічі з учнями Великоолександрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів, Казанківського закладу загальної середньої освіти I-IІI ступенів №1 Казанківської селищної ради під час яких проінформували молодь про можливості реалізації трудового потенціалу та про права неповнолітніх у сфері праці.

Школярам повідомлено, що не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Водночас за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Для підготовки молоді до продуктивної праці для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час також допускається прийняття на роботу учнів по досягненню ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Через інтерактивну гру з дітьми інспектор праці пояснив види  робіт, на які можуть залучатися неповнолітні працівники, граничні норми щодо підіймання і переміщення важких речей працівниками до 18 років.

Серед іншого учасникам заходів  пояснено, що особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Водночас  в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці вони користуються пільгами, встановленими законодавством України. Окремо учням наголошено, що особа здобуває право на соціальний трудовий захист лише за умов укладеного трудового договору, у випадку з неповнолітніми – трудового договору укладеного у письмовій формі.