Інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області провели зустріч з підприємцями Арбузинського району

12 лютого 2018

Семінар щодо ефективних способів застосування вимог законодавства про працю проведено інспектором праці управління Держпраці у Миколаївській області для суб’єктів господарювання Арбузинського району. Захід відбувся на базі Арбузинської селищної ОТГ з представниками фермерських господарств та інших сільгосппідприємств, які здійснюють господарську діяльність в межах території об’єднаної територіальної громади.

Під час семінару представники фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств дізнались про дотації держави спрямовані на збереження робочих місць, що існують, порядок оформлення трудових відносин, особливості працевлаштування осіб з обмеженими можливостями та осіб віком до 18 років.

Оскільки фермерські господарства в своїй штатній кількості іноді наліковують більше 8 осіб Валентна Драчук, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області, застерегла присутніх «За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а у випадку, якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця, роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафних санкцій». Крім того, вона наголосила на необхідності подання звіту до Фонду соціального захисту інвалідів на початку року  за всі місяці роботи підприємства за попередній рік.

Зважаючи на підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 01.01.2018 до 3723грн., як мінімальної гарантії в оплаті праці, під час заходу розглянуто теми оплати праці.

Не залишились поза увагою присутніх і питання загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема, було визначено порядок нарахування та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівника.

Наприкінці зустрічі особливу зацікавленість викликало питання відповідальності роботодавця за порушення трудового законодавства та фінансові санкції, які застосовуються уповноваженими особами управління Держпраці у Миколаївській області.