Інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області провели навчання для школярів Миколаївщини: як правильно реалізовувати свій трудовий потенціал

31 травня 2018

Формування в  учнів уявлення про зміст і значення праці людей різних професій, а також виховання любові до праці починається  зі  шкільної лави. Молоді особи швидко сприймають нові знання та з довірою ставляться до слів наставників. Для того щоб оберегти молодь від найгірших форм використання дитячої праці та спрямувати молодих осіб на безпечний шлях до самостійності, зокрема шлях реалізації свого трудового потенціалу, інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області в останні тижні навчального року  провели ряд зустрічей зі школярами шкіл Миколаївщини. Зустрічі відбулись у таких школах: Первомайська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №4 Первомайської міської ради Миколаївської області, Пісківська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів Баштанської міської ради Баштанського району Миколаївської області, Лук’янівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Баштанської районної ради Миколаївської області,  Кримківська ордена “Знак Пошани” ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. “Партизанської іскри” Кам’яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, Підгороднянська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів Первомайської районної ради Миколаївської області, Арбузинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олександра Закерничного Арбузинської районної ради Миколаївської області.

Школярам розповіли про трудові права працівників. Окремо акцентували увагу на  трудових правах та гарантіях неповнолітніх осіб.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцятирічного віку, у трудових правовідносинах прирівнюються до повнолітніх. Водночас, увагу слухачів було звернуто на те, що неповнолітні  в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці  користуються пільгами. Так, тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою. При цьому заробітна плата працівникам, молодшим вісімнадцяти років, при скороченій тривалості щоденної роботи, виплачується в такому самому розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Праця працівників, молодших вісімнадцяти років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується у порівнянні з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Юним слухачам зауважено на встановлені обмеження щодо залучення неповнолітніх працівників до окремих видів робіт. Інспектори праці наголошували, що прагнення заробити власні кошти не повинно ставити під загрозу життя та здоров’я молодих працівників.

Під час заходів інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області наголошувалося на тому, що бурхливе зростання і перебудова організму у підлітковому віці не є ознакою фізичної міцності. Залучати осіб, що не досягли 18 річного віку, до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми суворо заборонена.  Молоді особи також мають дбати за власне здоров’я та приймати зважені рішення щодо задоволення чи перегляду власних потреб.

Школярам старших класів надавалися буклети «Захищена праця молоді сьогодні – збережений трудовий потенціал для майбутнього», розроблені фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області, у яких визначено трудові права та гарантії працівників, зокрема неповнолітніх.