Інструкція забезпечення сталого розвитку громади через детінізацію трудових відносин

21 вересня 2021

Створення середовища зі збалансованою системою трудових відносин, в якій відносини між роботодавцем та працівником регулюватимуться трудовим договором,  є важливою умовою ефективного функціонування громади у довгостроковій перспективі. У такому  середовищі спостерігатиметься зростання добробуту мешканців громади, у тому числі завдяки наявності соціальних трудових гарантій, наповнення дохідної частини міського бюджету та, відповідно, розвиток соціальної інфраструктури.

Як цього досягти? До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать  власні (самоврядні) повноваження, у реалізації  яких орган місцевого самоврядування має право направити  звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення. Звернення посадових осіб виконавчих органів сільських,  селищних, міських рад до територіальних органів Держпраці про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства про працю є підставою для  проведення позапланових заходів контролю.

Управління Держпраці у Миколаївській області повідомляє  свою готовність до співпраці у напрямі формування в області сучасної та збалансованої системи трудових відносин, яка захищає права працівника та ефективна для роботодавця. Кожне звернення  про факти заборгованості із виплати заробітної плати, використання праці неоформлених працівників та інших порушень законодавства про працю буде оперативно опрацьоване інспекторами праці.