Небезпека під час несанкціонованого відвідування об’єктів підвищеної небезпеки

18 травня 2020

Весною 2020 року спостерігається небачений раніше сплеск інтересу до діяльності каолінового кар’єру біля с.Мигія Первомайського району Миколаївської області – Вербівського родовища каолінів. Туристів та жителів навколишніх міст і сіл привабила краса ґрунтових вод, які набувають блакитного забарвлення завдяки оптичному явищу рефракції (викривлення сонячних променів під час їх проходження через неоднорідне середовище, наприклад, ґрунтові води на ложі з білої глини).

На протязі деякого часу відбувалось масове відвідування кар’єру місцевими або приїзджими мешканцями Миколаївщини та інших регіонів України заради відпочинку та туризму, про що свідчить кількість розміщених фото-відеозаписів на різних інтернет-ресурсах.

Наслідком реагування на зазначену інформацію стало проведення   інспекторами  сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Миколаївській області превентивно-роз’яснювальні роботи з керівництвом ТОВ «ПЛАСТ» стосовно правильності та своєчасності проведення заходів, що гарантують безпеку людей, майна та навколишнього природного середовища від шкідливого впливу робіт, пов’язаних з користуванням надрами. Зокрема, керівництву ТОВ «ПЛАСТ» нагадано  про обов’язки надрокористувача, вимоги нормативно-правових актів з охорони праці та охорони надр, а також  про відповідальність, яка передбачена  за невиконання вищезазначених вимог.

За інформацією пізніше наданою ТОВ «ПЛАСТ», станом на сьогодні доступ сторонніх осіб до Вербівського родовища каолінів відсутній, воду відкачано.

Наголошуємо: відвідання кар’єрів як об’єктів підвищеної небезпеки є суворо забороненим! У чому полягає небезпека?

  • Можливі зсуви уступів, обвали, особливо після опадів.
  • Глина, каолін – дуже пластичні і обволікують та затягують все, що туди потрапляє, навіть тонкий шар глини може бути небезпечним.
  • Дно кар’єра складається з каолінів, після дощу або контакту з грунтовими водами каолін стає слизьким, є небезпека посковзнутися і впасти, травмуватися.

Попереджаємо всіх мешканців с. Мигія та інших населених пунктів не відвідувати кар’єр самостійно або з членами родини чи з друзями, не приводити нікого у кар’єр для прогулянки, з метою відпочинку, туризму або заради селфі для розміщення у соціальних мережах. Сподіваємося на розуміння та здоровий глузд, адже безпека є головним пріоритетом будь-якої діяльності.

Територія Вербівського кар’єру є  власністю компанії ТОВ «ПЛАСТ» та об’єктом підвищеної небезпеки. Відвідувати такі об’єкти та перебувати на їх території мають право особи, які пройшли відповідне навчання, перевірку знань та інструктаж з охорони праці. Такі об’єкти підвищеної небезпеки знаходяться під охороною відповідального за розробку родовища підприємства, та підрозділів поліції охорони, з якими укладена угода на охорону об’єкта.