Херсонщина: інформаційно кампанія «Виходь на світло!» триває

23 серпня 2024

В рамках масштабної всеукраїнської кампанії «Виходь на світло!», проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу для роботодавців щодо ризиків і наслідків незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та зміни у законодавстві. Начальник відділу з питань праці управління інспекційної діяльності у Херсонській області Леся Олішевко спільно з представником Херсонської філії Херсонського обласного центру зайнятості взяли участь у проведенні онлайн – семінару у режимі zoom – конференції для роботодавців області.


Фахівець Держпраці зазначила, що незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.


Під час заходу наголошено, що в Україні основними та найбільш актуальними є п’ять форм прояву незадекларованої праці, серед яких:
– неформальна зайнятість у формальному секторі економіки;
– зайнятість у неформальному секторі економіки – робота на незареєстрованих роботодавців;
– приховування фактично відпрацьованого робочого часу та виплата заробітної плати, «в конверті»;
– замасковане працевлаштування – підміна фактичних трудових договорів цивільними та господарськими, а також штучне використання дистанційних та аутсорсингових механізмів для приховування найманої праці;
– незадеклароване сумісництво – не оформлена належним чином вторинна зайнятість осіб, які мають оформлені трудові відносини за основним місцем роботи.


Начальник відділу з питань праці закликала роботодавців працювати в правовому полі, бути свідомими щодо дотримання норм та вимог трудового законодавства в частині важливості офіційного працевлаштування найманих працівників та перевагах легальних трудових відносин.
На завершення учасники заходу долучилися до обговорення хвилюючих питань, пов’язаних із законодавством про працю, на які отримали вичерпні відповіді та практичні поради можливих шляхів організації трудових відносин в межах правового поля.