Херсонщина: проведено інформаційно-роз’яснювальний захід щодо суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

20 лютого 2024



З метою зачулення безробітніх громадян до виконання суспільно корисних робіт, головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Аліна Байрак спільно з представниками Нововоронцовського відділу Бериславської флії ХОЦЗ провели інформаційно-роз’яснювальну роботу у центрі зайнятості на Херсонщини.

Під час спілкування фахівцем Держпраці роз’яснено, що суспільно корисні роботи, на даний час – найактуальніший вид тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, тощо. Такі роботи і послуги не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.


Громадянам роз’яснено, щодо трудових гарантій осіб, залучених до таких робіт, а саме :
– з кожною із залучених до робіт осіб, має бути укладений строковий трудовий договір;
– на них поширюються вимоги законодавства у сфері охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування;
– розмір заробітної плати не може бути нижчим від мінімального розміру, встановленого на дату її нарахування.


Також було акцентовано увагу на тому, що до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, які не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, зокрема безробітні та інші незайняті особи, зареєстровані безробітні зобов’язані брати участь у таких роботах на вимогу військового командування або органів місцевого самоврядування.


У разі відмови без поважних причин, які підтверджуються відповідними документами, від виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану реєстрація безробітного припиняється.
Додатково під час спілкування, інспектором праці роз’яснено вимоги законодавства про працю під час укладання трудового договору та щодо змін у трудових відносинах під час дії воєнного стану.