Херсонщина: розпочато інформаційну кампанію «Виходь на світло!»

20 серпня 2024

Аграрна галузь специфічна і суттєво відрізняється від інших галузей виробництва. Особливості праці в сільському господарстві полягають у тому, що така праця носить сезонний характер і є ризики прихованої зайнятості найманих працівників на тимчасових роботах. В ході інформаційно кампанії «Виходь на світло!» головним державним Аліною Байрак проведено інформаційні відвідування роботодавців та працівників у сфері сільського господарства.


На заходах інспектор Держпраці роз’яснила роботодавцям і працівникам вимоги до порядку оформлення трудових відносин з найманими працівниками, переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці. Звернула увагу працівників на негативні наслідки отримання заробітної плати в «конвертах», зокрема, відсутність у громадян:
– страхового стажу;
– допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах;
– оплачуваної відпустки;
– інших соціальних виплат та, зрештою, майбутньої пенсії.


Також фахівцем повідомлено, що одним із найпоширеніших методів мінімізації видатків роботодавців – сільгоспвиробників є оформлення працівників за угодами цивільно-правового характеру. В цьому випадку роботодавці здійснюють нарахування та сплату єдиного соціального внеску на фактично нараховані виплати, які є, як правило, значно нижчими за мінімальну заробітну плату в галузі. Як наслідок, страховий стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам, а саме лише частина відпрацьованого місяця.