Колегія управління Держпраці у Миколаївській області: запровадження ефективних механізмів профілактики виробничого травматизму на підприємствах області, зокрема будівельної галузі

30 березня 2018

На засіданні колегії управління Держпраці у Миколаївській  області, що відбулося 29 березня 2018 року, проаналізовано причини та обставини  виробничого травматизму в області за 2017 рік, а також визначено  профілактичні заходи щодо недопущення виробничого травматизму на підприємствах області, зокрема у  будівельній галузі.

Участь у роботі колегії взяли представники підприємств ТОВ «Антарес-Буд», ТОВ «Гідротехнології», ТОВ «Укрїнська стивідорна компанія», ПАТ «Миколаївобленерго», ТОВ «Гаджиев», К ПДЕЗ «Корабел», ТОВ «НВП БУДАГРОТРЕЙД», ТОВ СК «НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ», ТОВ «Марконі», ТОВ «Альянс».

«Ефективність системи охорони праці на підприємстві базується на взаємодії роботодавця та працівника у прагненні збереження життя, здоров’я та працездатності співробітників підприємства. Разом з тим, людина сама повинна усвідомлювати загрози та небезпеки щодо себе в процесі професійної діяльності», – на початку заходу зазначила Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області.

Вона повідомила, що за даними статистики за 2017 рік, два з трьох нещасних випадків на виробництві спричинені незадовільним виконанням організаційно-технічних заходів. Нещасні випадки сталися на 55 підприємствах, установах та організаціях області. Серед травмованих 54 чоловіка та 25 жінок. Також, наведено дані аналізу виробничого травматизму за віковими групами.

Запрошені до участі у колегії керівники на начальники служб охорони праці підприємств, на яких у минулому році сталися нещасні випадки, поділилися власним досвідом роботи щодо організації охорони праці на підприємстві. У своїх виступах вони визначили комплекс запроваджених заходів щодо профілактики виробничого травматизму, направлених на недопущення виникнення у майбутньому нещасних випадків під час виконання трудових обов’язків.

Під час розгляду другого питання колегії  зазначалось, що на підприємствах будівельної галузі спостерігається коло невирішених питань організаційного і технологічного характеру, через які на будівельних об’єктах можуть статися нещасні випадки. Вирішення цих питань є наріжним каменем у запобіганні нещасних випадків серед будівельників.

Присутнім було наголошено на виконання вимог щодо своєчасного повідомлення про нещасний випадок. Зосереджено увагу на тому, що у разі порушення строків повідомлення, порушник притягається до  адміністративної відповідальності. Між тим, притягнення  до адміністративної відповідальності є опосередкованим методом профілактики виробничого травматизму. Ключовими досі залишаються бесіди, інструктажі,  практичні навчання, а також методи адміністративного пливу, зокрема застосування системи стимулювання до виконання вимог охорони праці.

Віктор Передельський, головний страховий експерт з охорони праці управління   ВД ФСС в Миколаївській області, акцентував увагу на  проактивному принципі організації охорони праці на підприємстві. Мова йшла про застосування практик передових підприємств  у сфері охорони праці.

Наприкінці заходу, Яна Скуратовська запросила присутніх посилити роботу щодо профілактики виробничих нещасних випадків, застосовуючи ризик-орієнтовний підхід та рекомендації фахівців управління Держпраці у Миколаївській області,  а також у рамках заходів відзначання Всесвітнього Дня охорони праці оновити куточки охорони праці на  підприємствах експозицією робіт учасників конкурсу дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей».