комісією нещасний випадок на ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» визнано таким, що пов’язаний з виробництвом

14 липня 2017

Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку, який стався з механізатором  (докером-механізатором) комплексної бригади на навантажувально–розвантажувальних роботах ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ».

Комісія, утворена управлінням Держпраці у Миколаївській області, прийшла до  висновку, що нещасний випадок стався під час виконання механізатором трудових обов’язків, в робочий час, на території підприємства. Зважаючи на зазначене, комісією нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Нагадаємо , що до управління Держпраці у Миколаївській області 03 травня 2017 від родича потерпілого надійшла заява про нещасний випадок. У заяві йшлося, що             26 квітня 2017 року при нез’ясованих обставинах механізатор  (докер-механізатор) комплексної бригади на навантажувально–розвантажувальних роботах ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» отримав  тяжкі тілесні ушкодження.

За матеріалами спеціального розслідування нещасного випадку, поясненнями свідків, даними з камер відеоспостереження підприємства членам комісії вдалось відтворити хронологію подій 26 квітня 2017 року.

Проводячи транспортну обробку вантажопотоків, з причалу на судно портальним краном  ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» проводились  розвантажувально-навантажувальні роботи пакетованої арматури. Відповідно до технологічного процесу на гак стріли крану була зачеплена підвіска для розвантажування металовантажів обладнана 12 вантажонесучими стропами довжиною 3 метри з коушами та самозамикаючими гачками.  Стропування пакетованої арматури проводили два докери-механізатори з платформи рол-трейлера.

Під час  виконання робіт машиніст портального крану підвів стрілу з зачепленою на гак підвіскою для стропування вантажу. Один з докерів-механізаторів (потерпілий) спробував схопити підвіску рукою, але ця спроба була невдала. Цю дію завершив  другий докер-механізатор.

Між тим, відповідно до даних камер спостереження підприємства, які  зафільмували процес виконання робіт, частина підвіски з самозамикаючими гачками повернулась до потерпілого. Саме в  цей момент докер-механізатор міг бути травмований боковою по верхньою стропа/ стропів, припускає комісія зі спеціального розслідування.

У медичному пункті працівнику надали першу медичну допомогу та швидкою направили до Миколаївської лікарні швидкої  медичної допомоги. У лікарні потерпілий, знаходячись у стані коми, не приходячи в свідомість помер.

Згідно листа Миколаївського обласного бюро судово-медичної експертизи, саме травма отримана незадовго до моменту звернення за медичною допомогою стала причиною прогресивного погіршення здоров’я потерпілого.

Члени комісії роз’яснили дружині потерпілого її права на отримання соціальної допомоги у зв’язку з настанням нещасного випадку, у відповідності до вимог чинного законодавства.