Консультативна діяльність: оформлюємо трудові відносини правильно

08 липня 2019

Консультації щодо належного формування трудових відносин з найманими працівниками та розв’язання суперечливих ситуацій в рамках додержання вимог законодавства про працю надаються посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області щодня. Громадяни дзвонять, приходять, надсилають звернення для отримання  порад фахівців.

Так, пролити світло на ситуацію щодо оформлення відносин з громадянином до фахівців Управління  звернулась фізична особа-підприємець А.

Під час літнього періоду підприємець має необхідність залучення додаткових найманих осіб у точки продажу харчових продуктів та напоїв. Зважаючи на те, що потреба у працівниках короткострокова, підприємець вирішив укладати з ними строкові трудові договори. Підприємець розповів, що одним з кандидатів на працевлаштування є особа, яка має основне місце роботи, проте під час відпустки вирішила трохи заробити. Тож, роботодавцю не зрозуміло яким чином необхідно оформлювати з таким громадянином трудові відносини, зокрема чи є то сумісництво?

Олена Чернова, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших  нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області, пояснила, що  сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи. Чинне законодавство не обмежує громадян в кількості місць роботи. Так, працівник має право реалізувати свої здібності до праці шляхом укладення трудового договору у одного чи одночасно у декількох роботодавців. Якщо людина приймає рішення працювати у період відпустки за основним місцем роботи, заборонити їй цього ніхто не вправі.  Проте, необхідно пам’ятати про деякі особливості. Зокрема, певна категорія працівників має обмеження чи узагалі не має права працювати за сумісництвом.

 Посадовець, пояснила, що ФОП А на підставі заяви працівника має видати наказ про прийняття на роботу за сумісництвом та направити повідомлення про прийняття працівника на роботу до органу Державної фіскальної служби. Трудова книжка працівника зберігається за основним місцем його роботи. Отже, запис до неї на роботі за сумісництвом не вносять. Проте, за бажанням працівника, запис відомостей про роботу за сумісництвом провадять за основним місцем роботи окремим рядком на підставі витягів із наказів про роботу за сумісництвом.

До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець має повідомити працівника про правила внутрішнього трудового  розпорядку, трудові обов’язки, умови праці, порядок оплати праці, проінструктувати з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і пожежної безпеки тощо.

Серед іншого підприємець цікавився особливостями нормування робочого часу працівників та оплати праці сумісників. На що отримав від Олени Чернової вичерпні відповіді.