Консультативна допомога щодо забезпечення дотримання трудових прав працівників, що підлягають вивільненню

11 лютого 2021

У 2021 році процеси реформування державних органів, пов’язані зі створенням об’єднаних територіальних громад та переформатуванням принципів їх функціонування, зі стадії підготовки перейшли у стадію реалізації. Ситуація щодо вивільнення працівників райдержадміністрації є плановою, тож очікуваною.

Для того, щоб допомогти працівникам райдержадміністрацій, що підлягають вивільненню,  забезпечити дотримання трудових прав під час процедури вивільнення та  реалізації себе у  новій трудовій діяльності, посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області та Миколаївського обласного центру зайнятості  об’єднали свої зусилля у проведені інформаційно-роз’яснювальних  заходів.

Нещодавно такий захід відбувся для  працівників Арбузинської райдержадміністрації.

В рамках заходу інспектор праці Управління Держпраці повідомила працівникам райдержадміністрацій про вимоги законодавства про працю, зокрема основні засади вивільнення працівників внаслідок скорочення, питання оплати праці, що виникають під час скорочення. Водночас  розповіла про зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у 2020 році, зокрема  про нову редакцію поняття  «трудовий договір» та можливості укладання трудового договору на  умовах  дистанційної (надомної) форми  роботи.

Окремо увагу учасників заходу, щоденні роздуми  яких пов’язані з розв’язанням питання щодо майбутньої трудової діяльності, було зосереджено на  порядок допуску працівника до роботи, особливості застосування трудового та цивільно-правового договорів.

Серед іншого присутнім повідомили про перспективи проходження професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості, а також підтримку служби зайнятості у розвитку підприємницької ініціативи безробітних тощо.