Координація роботи щодо безпечної експлуатації газового обладнання у закладах соціально-культурної сфери під час опалювального періоду

11 грудня 2019

Наразі сучасні газові котли оснащені  потужною системою захисту. Наприклад, датчик займання відразу ж вимикає подачу газу в разі появи полум’я. При критичній температурі, перегріві опалювального обладнання, спрацьовує термодатчик. Присутній також захист при відсутності подачі палива, а також від замерзання.

Водночас, не варто забувати, яким би не був сучасним газовий котел, він має належним чином експлуатуватися.

З метою недопущення нещасних випадків та негативних ситуацій, пов’язаних з використанням газу, в результаті яких приміщення шкіл, лікарень, організацій з фізичної культури і спорту, закладів громадського харчування тощо можуть бути «заморожені», Управлінням Держпраці у Миколаївській області проведено масштабну роботу на території Миколаївщини.

Так, з останньої декади  листопада до середини грудня 2019 року посадовими особами відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки Управління проведено 10 інформаційно-роз’яснювальних заходів, якими охоплено близько 60 суб’єктів господарювання області.

Присутнім особам, відповідальним за стан охорони праці, наголошувалося на недопущенні:

  • експлуатації газового обладнання у разі наявності несправних засобів захисту і сигналізації;
  • самовільного втручання в конструкцію газових котлів;
  • експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без проведення технічного огляду чи експертного обстеження;
  • допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устаткування без проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
  • порушень проєктних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Крім того,  увагу представників суб’єктів господарювання звернули на  експлуатацію теплових пунктів, в яких проведено реконструкцію з метою заміни елементів системи газопостачання та додаткового встановлення в тому ж приміщенні твердопаливних котлів.

Варто зазначити, що  проблемні питання сьогодення у сфері виробничої безпеки вимагають акцентування уваги на місцях масового скупчення людей. А більшість закладів  соціально-культурної сфери, з певністю,  можна віднести до їх числа.