Координаційні дії управління Держпраці у Миколаївській області у напрямку підвищення рівня дотримання трудових прав працівників з інвалідністю на підприємствах АПК

29 листопада 2017

27 листопада 2017 року до Міжнародного дня людей з інвалідністю та в рамках заходів управління Держпраці у Миколаївській області до Тижня права в  управлінні агропромислового розвитку Доманівської районної державної адміністрації  відбулось обговорення актуальних питань щодо дотримання вимог законодавства з питань оплати праці, зокрема порядку та умов використання праці працівників у сільському господарстві з інвалідністю.

Організатор зустрічі: управління Держпраці  у Миколаївській області.

Мета заходу: сприяння підвищенню уваги сільгосппідприємств щодо  додержання трудових прав осіб з інвалідністю.

Інспектори праці управління Держпраці  у Миколаївській області довели до відома присутніх державні трудові гарантії, які передбачені для осіб з обмеженими можливостями. Учасникам заходу було наголошено на тому, що  працівники, які були визнані особами з інвалідністю, у разі виявлення бажання продовжувати роботу мають законні підстави надалі виконувати свої трудові обов’язки.  Разом з тим, роботодавець, зважаючи на факт обмеження працездатності робітника, зобов’язаний, організувати навчання, перекваліфікацію такого працівника відповідно до медичних рекомендацій, встановити на його прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень, дотримуватися пільг та гарантій передбачених державою.

Присутнім також були надали дані аналізу заходів контролю  управління Держпраці у Миколаївській області щодо перевірок підприємств, установ, організацій в частині додержання трудових гарантій осіб з інвалідністю. Також, було вказано на найпоширеніші порушення порядку та умов використання праці працівників  з інвалідністю, зокрема не додержання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, не надання основної відпустки більшої тривалості, а також відсутності письмової згоди до залучення до надурочної роботи.