Корисні нотатки для ФОП: інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань трудового законодавства

02 вересня 2019

Який відсоток фізичних осіб є підприємцями сказати складно. Фізичні особи-підприємці можуть  самостійно провадити власну господарську діяльність, залучати до неї найманих осіб та, водночас, виступати у ролі працівника іншого суб’єкта господарювання. Безумовно, такій категорії громадян необхідні широкі знання у сфері законодавства про працю.

Нагадаємо, на Миколаївщині триває інформаційно-роз’яснювальна кампанія управління Держпраці у Миколаївській області, яка націлена донести  до роботодавців, працівників, працездатного населення інформацію у сфері законодавства про працю.

Так, за аналізом питань, які потребували роз’яснення у фізичних осіб-підприємців смт Єланець, посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області встановлено   наявність   прогалин у  знаннях  щодо  права працівника на відпустку у разі  встановлення йому скороченої тривалості робочого дня, різниці залучення особи до  виконання робіт за трудовим та цивільно-правовим договорами.

У серпні 2019 року головний державний інспектор Управління Держпраці  Інна Добровольська провела понад 50 інформаційних заходів, серед яких з фізичними особами-підприємцями  25 зустрічей. За словами посадовця, не всі підприємці, які  понад 10 років здійснюють господарську діяльність, мають знання про трудові права працівника та  досвід укладання трудових договорів. За відсутності знань законодавства про працю люди наражали себе на ризик, а саме: як підприємці – бути оштрафованими у зв’язку з використанням  праці осіб за цивільно-правовим договорами замість трудових, як працівники  – залишитися без заробітної платні, виконуючи трудові обов’язки  без укладання трудового договору.

 Для підприємців інформація про штрафи лячна, водночас, як й документальний супровід, який має здійснюватись у разі залучення найманої особи. Наказ про прийняття на роботу, оформлення  графіку роботи, інструкцій з виконання трудових обов’язків та охорони праці, ведення табелю обліку робочого часу, ведення обліку нарахування та виплати заробітної плати тощо.

Намагаючись пояснити підприємцям, що справа лише у наявності знань та звичці, посадовець  переходить можна сказати до викладацької діяльності. Так, по пунктах занотовується інформація про порядок працевлаштування на роботу, пакет  документів, який формується під час оформлення працівника на роботу, необхідність направлення до ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу, особливості  дотримання норм тривалості робочого часу, встановлення графіку праці та відпочинку, умови та порядок застосування  підсумованого  обліку  робочого  часу, а також окремо про трудові гарантії працівника та його обов’язки  тощо.