КП «Первомайськводоканал» запропоновано шлях протистояння виробничим ризикам через впровадження заходів контролю щодо додержання вимог охорони праці

25 лютого 2020

Чому вимоги охорони праці так актуальні на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства? Відповідь на це запитання надали посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області  під час зустрічі з особами, відповідальними за стан охорони праці КП «Первомайськводоканал».

В рамках заходу відзначено, що зростання кількості нещасних випадків серед працівників водоканалів є дзвоником, який вимагає активних, ефективних та рішучих дій. Так, у 2019 році серед працівників водопровідної галузі  травмувалося  63 особи, що на 7% більше ніж у 2018 році. Серед постраждалих 11 осіб отримали смертельні травми. Нещасні випадки зі смертельними наслідками, пов’язані з виробництвом, сталися з організаційних (постраждало 10 осіб) та психофізіологічних (постраждала 1 особа) причин.

Учасники обговорили заходи у сфері охорони праці, які необхідно реалізовувати у напрямку протидії виробничому травматизму та забезпечення виробничої безпеки, визначили кроки  щодо підвищення рівня культури охорони праці на підприємстві.

Посадові особи Управління зупинили увагу на вимогах щодо оформлення наряду-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки (в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах і колекторах). Зокрема, зазначення у документі технологічної послідовності операцій, інструкцій, якими слід керуватися під час виконання робіт, засобів загального та індивідуального захисту, якими повинна бути забезпечена  бригада, тощо.

Особам, відповідальним за охорону праці на підприємстві, зауважено на важливості здійснення контролю щодо дотримання працівниками безпечних методів роботи.