КП «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток»: умови безпечної експлуатації газу в побуті

27 березня 2019

Активізація  громадянського суспільства щодо дотримання вимог безпечної експлуатації систем газопостачання та забезпечення надання якісних послуг з обслуговування, експлуатації,  ремонту житлових будинків. До таких дій закликали під час наради посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області керівництво та майстрів КП «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток».

Під час заходу  фахівці управління Держпраці у Миколаївській області виклали факти безвідповідальних дій, які призвели до отруєння чадним газом мешканців багатоповерхових будинків. Присутнім було відзначено, що серед причин нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, чимале значення припадає на стан  відповідності характеристик димових і вентиляційних каналів житлових будинків установленим нормам. Зокрема, безпека мешканців залежиться від:

відповідності конструкції та використаних матеріалів вимогам проектної документації;

прохідності каналів (відсутності засмічення і наявності тяги);

герметичності;

відокремленості;

наявності та справності протипожежних розсічок від горючих конструкцій;

наявності поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;

справності та правильності розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;

відсутність сажі і смоли – на внутрішніх поверхнях, і тріщин – на зовнішніх.

Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області, зазначив, що один із головних уроків, набутих у процесі проведення технічних розслідувань, полягає в тому, що в основі встановлення змістовного діалогу та  скоординованих процесів у напрямку належної експлуатації систем газопостачання лежать знання вимог  Правил безпеки систем газопостачання та наслідків їх порушення.

Серед іншого учасники наради обговорили питання щодо визначення постачальника послуг зі здійснення планово-технічного обслуговування систем газопостачання житлових будинків.