Круглий стіл: на шляху безпечної експлуатації газу в побуті

03 липня 2019

02 липня 2019 в бізнес-центрі «Олександрівський» відбувся круглий стіл на тему “Зміни в законодавстві щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж”.

Участь у заході взяли посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області, Голова Спілки власників житла України, представники АТ «Миколаївгаз», сектору НКРЕКП у Миколаївській області, управління житлово-комунального господарства Миколаївської обласної державної адміністрації, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, керуючих комунальних компаній міста Миколаєва, АТ «Дніпропетровськгаз», експерти газової галузі.

Учасники круглого столу шукали згоди з приводу умов укладання договірних відносин на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж багатоповерхівок, зокрема в питаннях безпеки, вартості послуг, встановлення зон  балансової приналежності та експлуатаційної відповідальності сторін.

Зазначимо, що з 01.01.2019 року послугу з надання технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання  демонополізовано. Нині вона надається спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл Держпраці,  за договорами укладеними на умовах  вільного ринку. Між тим, на заваді укладання договорів стоять відсутність проектно-виконавчої документації на об’єкти внутрішньобудинкових систем газопостачання, згоди на встановлення зони розмежування між внутрішньобудинковою та  газорозподільчою мережами об’єктів, обмежені строки щодо проведення чергового технічного обслуговування.  Чинним законодавством не визначено чіткого механізму дій, тож сторони мають самі вирішувати як запобігти потенційного колапсу.

Начальник відділу нагляду на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Джігімон підкреслив, що саме власник-балансоутримувач має забезпечувати утримання у належному стані підвалів, технічних коридорів, ущільнення вводів підземних комунікацій, місць перетинів газопроводами елементів будівель, а також систем димових та вентиляційних каналів. Якісний відвід продуктів згорання  та безпечна експлуатація газового обладнання взаємопов’язані речі. Він наголосив, що перепланування житлових приміщень  та втручання у систему димовентканалів через застосування примусової вентиляції стає причиною нещасних випадків.

На заході було відзначено, що наразі у багатоповерхівках спостерігається беззахисність перед сусідами. Посилення відповідальності мешканців багатоквартирних будинків щодо належної експлуатації  всіх елементів та інженерних комунікацій будинку є важливою складовою на шляху забезпеченні безпеки житлових об’єктів.

Наприкінці круглого столу учасники обговорення висловили сподівання  врегулювати питання щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж до початку опалювального сезону.