Круглий стіл: визначення шляхів додержання трудових прав та гарантій молодих працівників

31 серпня 2018

На базі Корабельного районного центру зайнятості міста Миколаєва відбувся круглий стіл на тему «Особливості працевлаштування неповнолітніх осіб».

Участь в обговоренні питань щодо додержання трудових прав та гарантій молоді під час реалізації нею свого трудового потенціалу  взяли фахівці управління Держпраці у Миколаївській області, представники Другого Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, служби захисту дітей адміністрації Корабельного району Миколаївської міської ради, ДНЗ “Вище професійне училище № 7 м. Миколаїв», Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва, ТОВ «Металург Півдня», фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність з надання послуг громадського харчування.

Під час заходу було відзначено, що молодь Миколаївщини все більше виявляє бажання реалізувати свої здібності до праці. Молоді  особи починають трудову діяльність, ще до завершення навчання у закладах освіти.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління  Держпраці у Миколаївській області Ганна Марченко розкрила присутнім вимоги трудового законодавства щодо  залучення до роботи молодих працівників, при цьому особливу увагу приділила працевлаштуванню осіб, що не досягли віку 16 років.

Попри суперечливі висловлювання роботодавців стосовно відсутності переваг залучення до роботи молоді, Вікторія Терещенко, співробітник кадрової служби ТОВ «Металург півдня», відзначила ініціативність, завзяття та  креативне мислення молодих осіб, які працювали на підприємстві влітку.

Підбиваючи підсумки засідання, учасники круглого столу дійшли висновку про необхідність підвищення правової грамотності молодих осіб з предмета належного формування трудових відносин та дотримання трудових прав та гарантій працівників. У зв’язку з цим учасниками заплановано активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу не тільки з вихованцями шкіл, професійних навчально-виховних та вищих навчальних закладів Корабельного району, але і з суб’єктами господарювання, які можуть бути потенційними роботодавцями молоді.