Кривоозерщина: на заваді зриву збору вражаю та втраті працездатності працівників

02 липня 2019

У Кривоозерській райдержадміністрації відбувся семінар для суб’єктів господарювання  агропромислового комплексу щодо додержання вимог охорони праці під час збору зернових.

Захід ініційований  управлінням Держпраці у Миколаївській області.

Мета: не допустити нещасних випадків серед працівників та пожеж, пов’язаних з порушенням інструкцій з охорони праці.

В процесі обговорення було встановлено тотожність виконання робіт по збору зернових та забезпечення безвідмовної дії двигуна машини – учасника авторалі. Організація роботи має забезпечувати ритмічну роботу, без збоїв та зупинок.

Заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС  управління Держпраці у Миколаївській області Олег Глуховський у своїй промові запросив суб’єктів господарювання  приділяти особливу увагу працівникам, залучених у зборі зернових. Він зазначив, що перебувати на полі, де проводяться роботи, людям, які не беруть участі у виконанні технологічного процесу, заборонено.  Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх зерновими культурами, транспортування врожаю до місця складування. Працівникам не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо. Для відпочинку працівників  у полі має бути організовані спеціально відведені місця, які обладнані добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби.

Також, мова йшла про вимоги безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових культур, збирання та заготівлі соломи. Представникам суб’єктів господарювання наголосили на необхідності підвищення культури охорони праці працівників. Зокрема донесення інформації про необхідність виконання усіх вимог визначених в інструкціях з охорони праці, запровадження заходів стимулювання щодо додержання вимог безпеки.

Присутні на заході погодилися з думкою посадовця, що збір зернових залежить від двох складових, а саме: організаційних заходів з боку роботодавця та сумлінності роботи найманих працівників.