Курс на збереження молодого трудового потенціалу Миколаївщини

27 квітня 2018

В рамках Дня охорони праці в Україні посадові особи відділу нагляду та виробництві на  об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області проведено ряд зустрічей з трудовими колективами суб’єктів господарювання, балансоутримувачами устаткування підвищеної небезпеки.

Під час зустрічей трудові колективи підприємств проінформовано про цьогорічний девіз Дня охорони праці – захищене та здорове покоління – та донесено звернення організаційного комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Дня  охорони праці в Україні.

«28  квітня, День охорони праці в Україні – це додатковий привід замислитись над поточними проблемами у сфері охорони праці на підприємстві, зокрема проаналізувати проведену роботу  та відкоригувати заплановані заходи.  Разом з тим, Міжнародна організація праці, привертаючи увагу суспільства до певної проблеми, провокує до зміни кута зору на звичні нібито речі», – поділився своєю думкою Сергій Бойчук, головний інженер комунального підприємства «Первомайський міський водоканал», під час круглого столу.

Посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області зазначалось, що головна мета охорони праці – збереження життя і працівників – досягається через  забезпечення безпечних, нешкідливих і сприятливих умов праці, яке у свою чергу базується на вирішенні багатьох складних завдань, серед яких: знаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища, що дозволяє забезпечити мінімум несприятливого впливу їх на здоров’я працівників; розробка конкретних заходів щодо покращення умов праці та забезпечення її безпеки на основі застосування у виробництві новітніх досягнень науки і техніки тощо.

«В Україні інтереси молодих працівників до 18 років достатньою мірою захищені нормами законодавства. На наше підприємство, на якому експлуатується велика кількість об’єктів підвищеної небезпеки, на роботу приймаються працівники, що досягли віку 18 років. Молодих працівників на підприємстві віком до 24 років троє, що складає 0,98% від загальної чисельності. Допуск до самостійного виконання  робіт проводиться після проведення навчання та стажування на робочому місці» – зазначила Ніна Луцак, начальник служби охорони праці  Миколаївського управління магістрального аміакопроводу  ДП «Укрхімтрансаміак», під час семінар-наради.

Реформи, що наразі проходять в Україні, повинні сприяти розв’язанню економічних проблем  та забезпеченню гідних умов праці для працівників, зокрема молоді. Так, серед молоді (працівників віком від 15 до 24 років), що працює, під час виконання трудових обов’язків спостерігається  рівень травматизму більший, ніж серед працівників старше 24 років. Наразі, важливо провести моніторинг робочих місць на підприємствах визначити ризики пов’язані з безпекою та гігієною праці, з якими стикаються молоді працівники та реалізовувати заходи направлені на зниження їх рівня.

«Наше завдання – зберегти нове покоління як безцінний потенціал, який у подальшому буде розвивати нашу компанію», – відзначив під час семінар-наради начальник ГНС Первомайськ ПП «Компанія «Надежда» Микола Савченко.

Промислова безпека має велике значення, особливо коли більшість підприємств намагається оптимізувати виробничі витрати, у цей період на підприємствах не приділяють належної уваги створенню безпечних і нешкідливих умов праці. Тому так важливо реалізовувати заходи, які сприяють підвищенню культури поведінки, знань і навичок безпечного поводження з питань техніки безпеки, охорони праці серед працівників.

«Окрім навчання та перевірки знань з питань охорони праці  на підприємстві з відповідною систематичністю оновлюються куточки з охорони праці, проводяться тематичні наради та тренувальні заняття. Усі ці дії здійснюються задля попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань», – проінформував керівник ТОВ «Дніпрорегіонгаз»  Вадим Ковріжних під час наради.