Легальне працевлаштування за кордоном: мешканців Корабельного району попередили про ризики, які виникають під час пошуку кращого заробітку за межами країни

17 вересня 2019

16 вересня  2019 року на базі Миколаївського обласного центру зайнятості відбулась зустріч мешканців Корабельного району з представниками органів влади, зокрема головним державним інспектором Управління Держпраці у Миколаївській області Іриною Панковою та начальником відділу Міграційної служби в Корабельному районі Наталією Посоховою.

Громадянам пояснили вимоги, які державою передбачені для суб’єктів господарювання для здобуття  ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Під час розв’язання питання щодо працевлаштування за кордоном громадян обов’язково необхідно звертати на неї увагу. Інформація про суб’єктів господарювання, які мають  ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном, міститься на сайті Мінсоцполітики та постійно оновлюється.

Ірина Панкова пояснила, що трудовий договір є «щитом» який самою своєю наявністю боронить від роботодавців-шахраїв. Людина перед підписанням має вчитуватися у кожній пункт  зазначеного документа. Договір з закордонним роботодавцем  не повинен містити умови, які звужують права та трудові гарантії працівника передбаченні законодавством про працю України.

Розглядаючи факти трудової експлуатації, протиправного використання праці чоловіків, жінок, а також неповнолітніх осіб за кордоном, учасникам заходу було зауважено на спектр  послуг  консульських установ України за кордоном, які  на постійній основі здійснюють прийом громадян, надають безоплатну консультативно-правову допомогу з консульських питань, а також інформацію щодо міжнародного права і національного права іноземних країн. Громадянам України, які перебувають за кордоном та  права яких порушують,  рекомендується звертатися із письмовою заявою на поштову або електронну адресу дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній іноземній країні.