Лептоспіроз! Що необхідно знати та як вберегтися від тяжкого недуга

19 квітня 2018

Миколаївська область  є однією з неблагополучних щодо захворюваності на лептоспіроз в Україні.  Згідно інформації,  наданої     ДУ “Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України”  на території Миколаївській області  за  останні 5 років  зареєстровано 90 випадків захворювання на лептоспіроз, у тому числі по м. Миколаєву – 26 випадків.

Лептоспіроз є бактеріальною хворобою як людей, так і тварин. Початкова стадія цієї хвороби може включати високу температуру, сильний головний біль, біль у м’язах, озноб, почервоніння очей, біль в животі, жовтяницю (можлива безжовтянична форма хвороби), крововилив шкіри та слизової, блювоту, діарею і висип. Спостерігається ураження нирок, печінки, нервової та судинної систем.

Збудником захворювання є лептоспіри, що зберігають життєздатність у вологому ґрунті протягом 270 днів, в природних водоймах — тижнями, у харчових продуктах – кілька днів.

Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі гризуни (щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють лептоспіри  у довкілля з сечею.

Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей. Зараження людини  відбувається внаслідок  прямого контакту  з сечею інфікованих тварин або через об’єкти навколишнього середовища, контамінованих сечею тварин-лептоспіроносіїв (під час вживання забрудненої води і продуктів харчування, при купанні, риболовлі в забруднених лептоспірами водоймах, при догляді за хворими тваринами, при укусах гризуном тощо).

Сприйнятливість захворювання є високою, але частіше хворіють чоловіки – підлітки й дорослі.

До груп професійного ризику захворювання на лептоспіроз є робітники тваринницьких господарств, м’ясокомбінатів, бійні, утильзаводів, каналізаційної мережі, портів, складських овочевих приміщень, шахтери, сільськогосподарські працівники, зайняті  на покосах, жнивах, робітники культурних та спортивних установ, які працюють з тваринами  (цирки, конно-спортивні заклади тощо); персонал лабораторій, який працює з патогенними лептоспірами, і різноманітні організації, які працюють  з  мілкими  ссавцями  в польових  умовах.

Всі хворі  з явними клінічними  ознаками  або підозрілі на захворювання  лептоспіроз особи підлягають негайній госпіталізації. Лікування хворих на лептоспіроз проводиться тільки у стаціонарі. Госпіталізація хворих в залежності від тяжкості стану здійснюється в інфекційних відділеннях  або в палатах інтенсивної терапії

Діагноз лептоспіроз у людини ставлять тільки при  лабораторному підтвердженні .

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт (заходи, направлені на боротьбу з гризунами).

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз рекомендується дотримуватись ряду нескладних та водночас необхідних правил:

– ретельно мити продукти харчування перед вживанням в їжу;

– вибирати перевірені для купання водойми;

– для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;

– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.

– не використовувати для приготування їжі та не вживати овочі та фрукти (особливо при зберіганні їх в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.

– при появі вище перерахованих симптомів захворювання не займатись самолікуванням, а терміново звернутися до лікаря!

                                                   Дотримуйтесь цих порад і будьте здорові!

Статтю підготовлено фахівцями відділу з питань гігієни праці

управління Держпраці у Миколаївській області