Медичні маски, як засіб захисту органів дихання

29 квітня 2020

Відповідно до теперішньої ситуації, у період пандемії коронавірусу, встало питання охорони власного життя та здоров`я  серед  населення. Але, як ми всі знаємо, найбільш підвержені  ураженню вірусних інфекцій – медичні працівники, які  кожен день знаходяться в полі ризику зараження, обслуговуючи по  кілька сотень людей.

Так, на виконання пп.1 п.2 Постанови КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», самим простим та доступним способом захисту органів дихання від потрапляння вірусів – є використання медичних масок.  Медичні маски захищають дихальні шляхи від інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Насамперед це: гострі респіраторні інфекції, грип, кір, краснуха, паротит, вітряна віспа, стрептококова інфекція, у тому числі ангіна,кашлюк, туберкульоз та інші.  Маски мають бути безпечними та відповідати Технічному регламенту (Постанова КМУ від 27.08.2008 № 761 «Про затвердження Технічного регламенту засобів індивідуального захисту»).

Засоби захисту, що призначаються для захисту дихальних шляхів повинні забезпечувати надходження до організму користувача придатного до дихання повітря, коли такий користувач перебуває в забрудненому середовищі чи в середовищі з недостатнім або надмірним вмістом кисню.

Придатне для дихання повітря повинне надходити через фільтр за допомогою повітропроводу.

Матеріали та інші складові частини, з яких виготовляються засоби захисту, що призначаються для захисту дихальних шляхів повинні забезпечувати дихання користувача протягом усього періоду їх використання у передбачувальних умовах експлуатації.

Герметичність маски, ефективність очищення повітря повинні гарантувати захист від проникнення з навколишнього природного середовища забрудненого повітря в об`ємі, здатному завдати шкоди здоров`ю користувача.

Засоби захисту, що призначаються для захисту дихальних шляхів, повинні маркуватися ідентифікаційним знаком виробника. Крім того,на таких засобах зазначаються характеристики,властиві даному типу пристосування, та додається інструкція. Документація, що додається до пристроїв фільтрувального типу, повинна також містити інформацію про строки зберігання фільтрів в оригінальній упаковці.

До засобів захисту органів дихання можна віднести респіраторні маски, які мають вищий ступінь захисту. Їх існує три види залежно від рівня захисту: FFP 1, FFP 2 та FFP 3. Такі маски призначають лише для медичного персоналу, який перебуває в епіцентрі подій.

Під час епідемії чи в медичних закладах рекомендується використовувати одну маску не більше двох годин.

Треба усвідомлювати, що медичні маски-це не аксесуар, а засоби індивідуального захисту для кожного медичного працівника і при свідомому їх використанні  можливо попередити багато наслідків.