Механізм розірвання трудового договору роз’яснено інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області трудовим колективам Баштанського району

06 лютого 2018

Ключовий момент трудової діяльності є її початок, проте й припинення також потребує значної правової обізнаності. Плинність кадрів не є добрим показником для підприємства. Керівнику підприємства самостійно доведеться визначитися з причинами цього явища на підприємстві. Допомогти розібратись сторонам трудових взаємовідносин у вимогах законодавства про працю, зокрема порядку укладання та припинення трудового договору, є метою профілактичних заходів інспекторів праці управління Держпраці у Миколаївській області.

Припинення трудового договору, своєчасний та повний розрахунок при звільненні працівників саме роз’яснення цих питань об’єднало зустрічі посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області з трудовими колективами Баштанського району, зокрема АЗС «Кворум», ФОП Болгарчук В.В., ТОВ ВО «Каскад», ТДВ «Райсельхозхімія», ПСП «Корона».

Під час зустрічей роз’яснено існуючі підстави для припинення трудового договору, особливості припинення строкового трудового договору, умови звільнення з роботи « За власним бажанням» та розірвання трудового договору у разі переведення працівника на іншу роботу тощо. Разом з тим, було приділено увагу, випадкам за яких роботодавець має право звільнити працівники з власної ініціативи.

Щодо порядку розірвання трудових відносин зазначалося, що при звільненні працівника з роботи видається наказ (розпорядження), в якому зазначається підстава розірвання трудового договору з посиланням на відповідний пункт, статтю Кодексу законів про працю України.

На підставі цього наказу вноситься відповідний запис до трудової книжки.  Уразі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установ, організації провадиться також в день звільнення. Однак, якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.