Мешканці територіальних громад Миколаївщини здобувають знання про те, як відстоювати свої трудові права перед роботодавцем

13 серпня 2021

Досвід інспекторів праці з проведення інформаційно-роз’яснювальної  роботи серед населення вказує на те, що під час співбесід на зайняття вакантної посади  обговорюються питання щодо наявності знань, навичок, здібностей особи щодо виконання  роботи, яка їй доручається,  та мало уваги приділяється виконанню обов’язків роботодавця у сфері праці. Подекуди за результатами співбесіди особа, яка працевлаштовується, не знає ні про розмір заробітної плати, ні про режим праці та відпочинку, ні про наявність на робочому місці шкідливих виробничих факторів. Саме тому під час зустрічей з мешканцями територіальних громад інспектори праці приділяють чимало уваги  темі «Підготовка до співбесіди з роботодавцем».

Так, Валентина Драчук, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області, в рамках  соціального партнерства з  Миколаївським обласним центром зайнятості,   у серпні 2021 зустрілась понад з 60 мешканцями Арбузинської територіальної громади. Під час зустрічей посадовець повідомила про  порядок допуску працівника до роботи, переваги належного оформлення трудових відносин, ризики виконання роботи за усною домовленістю, особливості трудових угод, в яких встановлюється випробувальний  термін.

Учасники зустрічей дізналися про широке поле обов’язків роботодавця у сфері праці, права та соціальні гарантії найманої особи, яка працює за трудовим договором.

Громадянам рекомендовано зареєструватися в особовому кабінеті Пенсійного фонду з метою перевірки належного виконання роботодавцем обов’язків щодо працевлаштування та сплати страхових внесків, а у разі виявлення порушень звертатися до Управління Держпраці у Миколаївській області.