Миколаївщина обирає шлях легальної зайнятості

27 лютого 2020

26 лютого  2020 на засіданні робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, утвореної при Миколаївській ОДА, обговорили  ефективність заходів щодо детінізації зайнятості, які відбувалися у січні –лютому 2020 року.

Яна Скуратовська, перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області, повідомила про заходи, які здійснювалися на виконання доручення Прем’єр-міністра України від  22 січня 2020 №2313/0/1-20 щодо детінізації зайнятості  серед суб’єктів господарювання у сфері торгівлі товарами та послугами. Так, у січні 2020 року  Миколаївщині відбулися масштабна інформаційна кампанія стосовно неприпустимості допуску до роботи працівників без укладеного трудового договору. Інформаційними заходами  було охоплено більш ніж 7000 суб’єктів господарювання та майже 50000 працівників. Наступним кроком виконання доручення Прем’єр-міністра України стало проведення інспекційної кампанії.

Присутнім повідомили, що  підставою для проведення інспекційних відвідувань стала інформація  Пенсійного фонду:  перелік суб’єктів господарювання у яких виявлено невідповідність орієнтовної кількості працівників, встановлених у ході інформаційно-роз’яснювальних заходів, до даних Реєстру застрахованих осіб і у яких відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених заходів. До зазначено переліку потрапило 924  суб’єкта господарювання області.  На підставі даних переліку Управління Держпраці у Миколаївській області запровадило 153 інспекційні відвідування суб’єктів господарювання Миколаївщини на предмет належного оформлення трудових відносин. За результатами інспекційних відвідувань встановлено 5 суб’єктів господарювання, які знехтували інформацією про неприпустимість допуску працівників до роботи без трудового договору. Своїми діями підприємці порушили трудові права 11 працівників. Водночас, більше 40 суб’єктів господарювання Миколаївщини припустились порушень щодо ключових вимог належного оформлення працівників. Здебільш зазначені  порушення стосувалися повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.

Учасники засідання погодилися з думкою Яни Скуратовської про те, що підприємці до кінця не розібралися зі змінами, які відбулися у питанні притягнення до відповідальності за допуск працівника без належного оформлення трудових відносин.

Наразі відповідальність з цього питання до суб’єктів господарювання, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, дещо пом’якшена (застосовується попередження), проте це оманливе явище. Вчинення аналогічного порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення передбачає накладання штрафу  у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. А повторний візит інспектора праці неодмінно буде.

У процесі заходу відзначено, що у поточному році на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 17 лютого 2020 року № 261/0/05-3/1-20 заплановано реалізація аналогічних заходів щодо  детінізації зайнятості у сферах будівництва,  сільського господарства, транспорту та кур’єрської діяльності.

За результатами засідання вирішено активізувати зусилля щодо донесення інформації щодо переваг належного оформлення трудових відносин та відповідальності передбаченої за допуск працівника до роботи без укладеного трудового договору.