На Березанщині фахівці управління Держпраці у Миколаївській області визначили чинники у попередженні виникнення аварій та нещасних випадків під час користування системою газопостачання

07 вересня 2017

06 вересня 2017  у Березанській райдержадміністрації відбувся спільний  семінар управління Держпраці у Миколаївській області та ПАТ «Миколаївгаз»   щодо забезпечення безпечної експлуатації природного газу на виробничих та побутових об’єктах.

Участь у семінарі прийняли голови сільських рад, керівники соціальних служб, установ, закладів, підприємств Березанщини.

На початку заходу перший заступник голови Березанської райдержадміністрації Миколаївської області Микола Шевчук зазначив, що перед початком опалювального сезону тема семінару є доволі актуальною. Слідом за цим, він розповів історію газифікації району, у якій люди не маючи уявлення щодо вимог правил безпеки систем газопостачання проводили перебудову споруд, заміну газового обладнання тощо.

У своєму звернені до голів селищних рад Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області,  зосередив увагу на охоронній зоні об’єктів газорозподільної системи, що проходить по території сільських рад, обов’язковості наявності дозвільних документів на експлуатацію лінійних частин газопроводів у балансоутримувачів. Він зазначив, що дозвіл видається (за наявності позитивного висновку експертно-технічного центру  на експлуатацію систем газопостачання) безкоштовно. Дозвільний документ можна отримати у найближчому Центрі надання адміністративних послуг,  скористувавшись послугою за принципом «Єдиного вікна».

Присутнім було повідомлено, що технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах зі суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий територіальним управлінням Держпраці. Дія дозволу поширюється на всю територію України. Таким чином,  між учасниками ринку газових послуг створюється  «здорова» конкуренція.

«Найважливіше питання: як ці послуги надаються?» – зауважив Сергій Джігімон.

Розкриваючи досвід територіальних громад області щодо раціонального підходу з прийому послуг газового обслуговування у суб’єктів господарювання, Сергій Джігімон повідомив, що у деяких сільських радах  визначено відповідальну особу, яка пройшла відповідне навчання  та володіє знаннями з безпечної експлуатації  систем газопостачання та газових приладів. Знання цієї особи та відповідальне ставлення балансоутримувачів стають важливими чинниками заходів застереження у виникненні аварій та отруєнь чадним газом пов’язаних з використанням природного, зрідженого вуглеводневого газів з промисловою чи побутовою метою.

Підсумовуючи виступи ініціаторів семінару, Микола Шевчук запросив присутніх врахувати технологічні інновації, які людина вносить у своє  у повсякденне життя. Безумовно, разом з розвитком новітніх технологій відбуваються зміни у  організаційно-технічних нормативно-правових актах, що спрямовані на збереження життя та здоров’я людини. Це і є передумовою для того, щоб користувачі газу  самостійно потурбуватися за власну як за безпеку, так і за  безпеку оточуючих, на «джентельменських умовах» звернутися до спеціалізованої організації для проведення аналізу безпечності використання та відповідності чинному законодавству газового обладнання та систем газопостачання.

Наприкінці заходу, начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області висловив подяку присутнім за час, який вони приділили для участі у семінарі та надав відповіді на чисельні запитання присутніх.

Серегій Джігімон відповідає на питання щодо обслуговування газового обладнання у приватних домогосподарствах