На фермерському господарстві Баштанщини визначили умови трудового договору, які роблять відносини між працівником та роботодавцем простими та зрозумілими

13 вересня 2019

У рамках інформаційної робити націленої на протидію незадекларованій праці, у тому числі  підміну трудових договорив цивільно-правовими, посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області  провели зустріч з працівниками фермерського господарства “Когут Віталій Вікторович”  Баштанського району.

Під час зустрічі було презентовано Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, роз’яснено переваги належного оформлення трудових відносин з працівниками, права та обов’язки сторін трудового договору.

Окремо, присутнім окреслили відмінності застосування трудового та цивільно-правового договорів, загострили увагу на видах трудових договорів, розповіли про адміністративні заходи, які встановлюються керівником з метою обумовлення внутрішніх правил, які діють на підприємстві. Оскільки дотримання трудової дисципліни є обов’язком працівника, то за ухилення від виконання встановлених правил до найманої особи можуть бути застосовані методи впливу: винесена догана, роботодавець  може знизити працівнику розмір грошової премії тощо. Крім того, у разі систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення, роботодавець має право  розірвати з ним трудовий договір з власної ініціативи.

Наприкінці заходу присутнім повідомили про штрафні санкції, які застосовує Держпраці до роботодавців-порушників  законодавства про працю, та нагадали про права громадян на  звернення  до органів влади, зокрема Держпраці та її територіальних управлінь,  з пропозиціями, заявами (клопотаннями) або  скаргами щодо дотримання роботодавцем їх трудових прав.