На керівника підприємства складено адмінпротокол за порушення вимог законодавства про працю

21 січня 2021

До Управління Держпраці у Миколаївській області звернувся  громадянин «К» щодо розв’язання питань заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного соціального внеску. У своєму зверненні чоловік зазначає, що з березня 2012 року до сьогодні працює на приватному підприємстві. За  його підрахунками за час роботи  йому завинили заробітну плату на загальну суму близько 40 тисяч гривень. До звернення заявник надав копії довідки з реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України та банківські виписки.

Під час проведення перевірки суб’єкта господарювання  підтверджено факт прийому працівника на роботу, внесення відповідного запису в трудову книжку працівника. Водночас виявлено порушення законодавства про працю, зокрема не забезпечення ведення бухгалтерського обліку витрат на оплату праці та достовірного обліку виконуваної працівниками роботи; дотримання термінів виплати заробітної плати; нарахування працівникам індексації заробітної плати у 2019 році тощо.

Також, з пояснень керівника підприємства стало відомо, що роботодавець не платив громадянину «К»  у період з 01 січня 2017 по 01 липня 2018 року заробітної плати, оскільки підприємство у той час не здійснювало господарської діяльності, виконання посадових обов’язків у зазначений період працівником не відбувалося.

Між тим, вивчаючи документи надані для перевірки, інспектор праці не знайшов підтвердження поясненням керівника щодо відсутності діяльності підприємства у вищезазначеному періоді.

За результатами заходу контролю інспектором праці внесено припис керівнику підприємства про усунення виявлених порушень, зокрема щодо проведення належного розрахунку з працівником. Крім того, відносно керівника підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, який направлено до суду для ухвалення відповідного рішення.

Додатково, звернення громадянина «К» було направлено Управлінням Держпраці у Миколаївській області до ГУ ДПС у Миколаївській області  для вжиття відповідних заходів реагування в частині розгляду питання щодо сплати ЄСВ.