На Херсонщині проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу для безробітних громадян щодо суспільно корисної діяльності

20 лютого 2024

З метою трудового та соціального захисту прав працівників залучених до виконання суспільно корисних робіт головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Держпраці Тетяною Карнаух проведено інформаційно – роз’яснювальну роботу.

Під час превентивного заходу фахівець звернула увагу на заборони виконання суспільно корисних робіт на необоронюваній місцевості та залучати до суспільно корисних робіт малолітніх дітей та дітей віком від чотирнадцяти до п’ятнадцяти років, жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також вагітних жінок у разі, коли виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їх здоров’я.

Працівникам роз’яснено, що на осіб, які залучаються до виконання суспільно корисних робіт, поширюються вимоги законодавства про працю, про охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Оплата праці має здійснюватися відповідно до умов оплати праці встановлених за професією (посадою) на яку їх зараховано, і розмір такої оплати у разі виконання норми праці не може бути нижчим від розміру мінімальної заробітної плати на дату її нарахування, яка на сьогодні складає 7100 гривень.

Додатково, проінформовано, що у разі залучення працівника до виконання суспільно корисних робіт, даний працівник не може звільнитися за власним бажанням, оскільки трудова повинність не потребує обов’язкової згоди особи на виконання такого трудового обов’язку у період воєнного стану.

Також під час спілкування Тетяною Карнах роз’яснено вимоги чинного
законодавства, зокрема, щодо змін до трудового законодавства в період дії воєнного стану, трудових прав осіб з інвалідністю, недопущення мобінгу та дискримінації працівників, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у трудових відносинах та інші питання у сфері трудового права.