На Херсонщині проведено семінар щодо належного оформлення трудових відносин

28 березня 2024

З метою координації спільних дій щодо запобігання «тіньової» зайнятості начальник відділу з питань праці управління інспекційної діяльності у Херсонській області Леся Олішевко спільно з представниками Херсонський обласний центру зайнятості взяла участь у проведенні онлайн – семінару у режимі zoom – конференції для роботодавців Херсонщини щодо легалізації зайнятості населення області.

Під час семінару фахівець Держпраці розповіла присутнім про порядок та процедуру оформлення трудових відносин між роботодавцем та працівником, види трудових договорів, порядок їх укладання та наголосила на головних складових елементів визначення трудового договору. Привернула увагу учасників до перевагах легальних трудових відносин та негативних наслідках використання незадекларованої праці.

Фахівець Держпраці наголосила на тому, що трудові відносини мають бути офіційними і прозорими. Кожен роботодавець повинен дотримуватись основних правил оформлення працівників на роботу, які є однаковими для всіх роботодавців (юридичних осіб чи фізичних осіб-підприємців), зокрема перед допуском працівника до роботи має бути укладений трудовий договір, до Державної податкової служби необхідно подати повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Заробітна плата має виплачуватись офіційно та в повному об’ємі, на рівні не менше мінімальної, на яку слід нараховувати єдиний соціальний внесок.

Крім цього присутні дізналися про основні зміни, яких зазнало трудове законодавство в умовах воєнного стану, шляхи організації трудових відносин й практичні поради вирішення проблемних питань.

На завершення учасники заходу долучилися до обговорення хвилюючих питань, пов’язаних із законодавством про працю, на які отримали вичерпні відповіді.