На колегії управління Держпраці у Миколаївській області визначилися подальші шляхи забезпечення прав та гарантій працівників Миколаївщини в сфері зайнятості та оплати праці

08 серпня 2018

07 серпня 2018 року на засіданні колегії управлінні Держпраці у Миколаївській області обговорено питання реалізації органами місцевого самоврядування повноважень зі здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, а також визначено результати роботи управління Держпраці у Миколаївській області щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства в частині своєчасної, у повному обсязі виплати заробітної плати  та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Члени колегії розглянули напрацювання у напрямку реалізації органами місцевого самоврядування повноважень, передбачених ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Так, станом на 01 серпня 2018 року сім органів місцевого самоврядування, запровадивши загалом 13 штатних посад інспекторів праці, можуть фактично здійснювати державний контроль за додержанням законодавства про працю.

 

Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області, зазначила, що результати роботи інспекторів праці органів місцевого самоврядування мало відчутні. Зазначений факт наблизив активізацію здійснення управлінням Держпраці у Миколаївській області заходів нагляду за виконанням своїх повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування, що здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю. Починаючи  з  вересня 2018 року, фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області відповідно до складеного графіка аналізуватимуться показники ефективності проведеної роботи у відповідних територіальних громадах. Водночас, присутнім було повідомлено про заходи здійсненні фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області у напрямку надання методичної допомоги під час введення посади інспекторів праці органів місцевого самоврядування та в процесі здійснення ними контрольних повноважень.

На засіданні значна увага була приділена питанню своєчасної та у повному обсязі виплати заборгованості із заробітної плати на підприємствах області. Учасників колегії проінформовано про проведення посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області інспекційних відвідувань на 100% економічно-активних підприємств, що мають заборгованість із заробітної плати. За результати зазначених відвідувань з початку поточного року ліквідовано заборгованість із заробітної плати загальною суму  5 мільйонів 435 тисяч гривень.

Запрошені до участі у колегії представники підприємств ДП «Миколаївській облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України»,  ДП «Миколаївський бронетанковий завод» у своїх доповідях надали інформацію про ситуацію, яка призвела до затримки виплати заробітної плати на підприємствах та перспективи погашення її заборгованості.

Під час колегії було відзначено, що питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці є нагальними. У 2018 році  за результатами інспекційних відвідувань управління Держпраці у Миколаївській області у  15 роботодавців встановлено факти недотримання встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці. Порушення мінімальних гарантій в оплаті праці було допущено відносно 399 працівників. До порушників уповноваженими  посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області винесено постанови про накладення штрафу (відносно виявлених у поточному році порушень щодо працівників ) на  загальну суму 14854,77 тис. грн.

Присутнім було повідомлено, що  левова частина інспекційних відвідувань, у яких було виявлено порушення мінімальних гарантій в оплаті праці, була проведена на підставі розгляду  питань порушених у зверненнях громадян.

Визначаючи ефективність роботи у протидії нелегальній зайнятості в області, Олена Сичугова, виконуючий обов’язки начальника головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області,  відмітила позитивну динаміку, яка склалась у поточному році, щодо збільшення кількості застрахованих осіб.

Учасниками колегії, також, було обговорено й проблеми, які постали у поточному році перед соціальними партнерами, у тому числі й профспілкових організацій,  щодо відновлення та забезпечення  додержання трудових прав працівників, визначено координацію дій щодо їх вирішення.

За рішенням членів колегії суб’єктів господарювання очікує жорсткий контроль за виконання вимог приписів, внесених щодо підприємств та фізичних осіб, під час проведення перевірок яких виявлено порушення з питань своєчасної виплати заробітної плати, дотримання  мінімальних гарантій в оплаті праці та інші порушення законодавства про працю. Водночас, буде продовжено активну роботу серед об’єднаних територіальних громад щодо переваг реалізації ними вимог ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», впровадження посад інспекторів праці, надання консультаційної допомоги інспекторам праці органів місцевого самоврядування.