На Миколаївщині фахівцями з питань безпеки праці проведено технічну консультацію на робочому місці

26 вересня 2023

Воєнний стан та бойові дії внесли певні корективи в порядок використання експлуатації та обслуговування ліфтів. У зв’язку з цим головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності в Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Держпраці Юрієм Пензулом проведено інформаційно-роз’яснювальний захід на ТОВ «Євроліфт», в ході якого висвітлено і зазначено таке основне питання як: експлуатація ліфтів в умовах воєнних дій.

Для того, щоб запобігти небезпечним ситуаціям під час використання ліфтами у багатоповерхових будівлях, особливо в умовах воєнних (бойових) дій, роботодавці, власники, управителі житлових будинків і ОСББ мають вживати відповідних заходів безпеки.


Інспектор наголосили, що зокрема необхідно заборонити користуватися ліфтами під час повітряної тривоги та обстрілів. Також не варто експлуатувати ці засоби пересування для евакуації людей під час пожежі або задимлення у будівлі. Винятком можуть бути спеціальні пожежні ліфти.


Небезпечні ситуації, що можуть статися внаслідок обстрілів:
– вимкнення електроживлення;
– пошкодження будівлі;
– пожежа.


Внаслідок пожежі кабіна ліфта може раптово зупинитися між поверхами. Пасажир може задихнутися у замкнутому просторі ліфтової кабіни, отримати опіки або загинути під час пожежі.


За час до початку комендантської години заборонити користуватися ліфтами. Під час комендантської години громадянам заборонено перебувати у визначений період доби на вулицях і в інших громадських місцях, крім осіб, що мають спеціальні перепустки, а також заборонений рух транспортних засобів. Отже у разі відсутності спеціальної перепустки бригада аварійної ліфтової служби не має права пересуватися вулицями міста.


Диспетчерське обладнання маю бути у справному стані. Це потрібно тримати на постійному контролі. Диспетчеризація ліфтів дає змогу:
– контролювати дистанційно стан системи ліфта;
– своєчасно усувати неполадки в роботи ліфтового обладнання;
– встановлювати двосторонній переговорний зв’язок між диспетчерським пультом і кабіною ліфта.


Якщо у разі раптової зупинки ліфта з пасажирами неможливо визволити їх силами аварійної ліфтової служби, потрібно сповістити оперативно-рятувальну службу цивільного захисту ДСНС.
Користувачів ліфтів потрібно інформувати про можливі небезпеки. Інформацію щодо ризиків користування ліфтами під час повітряної тривоги та/або обстрілів, а також під час комендантської години найкраще розмістити біля посадкових площадок та у кабінах ліфтів.


Під час пошкодження машинного приміщення, шахти чи обладнання ліфта внаслідок обстрілів потрібно:
– евакуювати пасажирів;
– надати їм за необхідності домедичну допомогу;
– знеструмити електрообладнання ліфта;
– перевірити відсутність доступу в шахту ліфта з посадкових площадок на всіх поверхах.


Якщо відсутнє техобслуговування, обладнання необхідно знеструмити. У власників ліфтів повинен бути договір на технічне обслуговування і ремонт ліфтів із спеціалізованою організацією. Якщо організації, що забезпечували технічне обслуговування ліфтів, на період дії воєнного стану припинили виконувати такі роботи, вони повинні повідомити про це власників ліфтів. У такому випадку власник ліфтів повинен знеструмити ліфтове обладнання та поінформувати користувачів ліфтами.